X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Moldova se pregăteşte de forumul astronomic

16 apr. 2014,, 10:06   Societate
3496 0
Foto: amazonaws.com
Moldova modernă este departe de lumea marii astronomii, dar anume plaiul nostru i-a dăruit acestei ştiinţe pe unul dintre cei mai iluştri şi fideli cercetători – savantul Nicolae Donici. Născut la Chişinău, în 1874, el a construit la începutul sec. al XX-lea, pe moşia mătuşii sale, de la Dubăsarii Vechi un observator, care nu avea concurenţă pe acele timpuri în Europa. Cercetările lui Nicolae Donici ţin de astronomia Soarelui, planetelor, a luminii zodiacale. El a observat 10 eclipse de soare şi 8 de lună în diferite părţi ale lumii, a demonstrat existenţa atmosferei pe Planeta Mercur, a studiat cometa Halley, lumina zodiacală în Egipt şi Algeria. Anul acesta, comunitatea internaţională marchează 140 de ani de la naşterea acestui ilustru astronom-cercetător.

„Nicolae Donici a fost membru al Academiilor de Ştiinţe din România, Rusia şi Portugalia ‒ a relatat pentru NOI.md academicianul-coordonator al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM, Aurelian Dănilă. – El a contribuit semnificativ la dezvoltarea ştiinţei mondiale. Cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui, în această toamnă, la Chişinău este planificată o conferinţă astronomică mondială la care vor participa savanţi din Rusia, România, Portugalia. La Dubăsarii Vechi va fi dezvelit bustul savantului”.

Nicolae Donici a avut o soartă destul de tristă. A lucrat în observatorul său din Dubăsarii Vechi pînă în 1944, apoi a plecat în Germania, după care în Franţa, unde a activat peste zece ani la Observatorul Astronomic din Paris. În tot acest răstimp el a trăit departe de familie. În 1956, rămas fără mijloace pentru existenţă, a ajuns la azilul de bătrîni din Nisa. Unde este înmormîntat savantul, nu se ştie nici pînă ÎN ziua de astăzi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав