Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

MAE al Rusiei nu este de acord cu aplicarea la adresa Transnistriei a termenului "separatism"

15 apr. 2014,, 10:34   Societate
3914 2
Foto: noi.md
MAE al Rusiei consideră că folosirea termenului "separatism" la adresa transnistrenilor "nu va facilita găsirea soluţiilor în procesul de negocieri". Despre aceasta se vorbeşte în comentariile MAE-ului "faţă de starea procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean".

Potrivit agenţiei "Infotag", Moscova mai consideră că "nu vor facilita progresarea negocierilor nici declaraţiile despre faptul că cel mai bun leac pentru separatism este cooperarea strînsă cu UE".

Kremlinul afirmă că "Rusia depune eforturi pentru stabilirea unei interacţiuni constructive între părţile conflictului din momentul reluării procesului de negocieri în septembrie 2011".

"Tactica "paşilor mici", aleasă de părţi şi susţinută de toţi participanţii "adunării permanente pentru chestiuni politice în cadrul procesului de negocieri a reglementării transnistrene" (formatul "5+2") şi-a justificat complet existenţa. Trebuie şi pe viitor să contribuim ca reprezentanţii politici şi grupurile de profil să soluţioneze împreună probleme concrete din domeniul social-economic şi cel umanitar, care vizează direct populaţia regiunii de pe ambele părţi ale Nistrului", consideră MAE.

Potrivit opiniei lui, "Rusia participă cel mai activ la operaţiunea comună de pacificare, garantînd siguranţa populaţiei paşnice din zona de conflict şi nereluarea confruntărilor armate".

"Păstrarea actualului format al operaţiunii de pacificare, pînă vom ajunge la un acord politic, este garantul păcii şi stabilităţii în regiune", este convins MAE al Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe a Rusiei şi-a exprimat speranţa că Ucraina, care la fel este garant al procesului de negocieri, "îşi va respecta, în mod corespunzător, obligaţiunile, şi împreună cu Rusia va contribui la găsirea unei soluţii viabile a conflictului transnistrean, pe cale paşnică".

Kremlinul mizează pe un suport activ din partea preşedinţilor în exerciţiu ai OSCE, Serbia şi Elveţia, precum şi pe "poziţia imparţială a observatorilor în formatul "5+2", SUA, şi UE".

Totodată, în comentarii se exprimă opinia că "cea din urmă, cu regret, nu este întotdeauna evidentă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?