X 
Cutremure stiri: 502

UE va ajuta Moldova să se integreze în piaţa energetică europeană

14 apr. 2014,, 09:30   Economie
3545 1
Foto : noi.md
Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în integrarea ţării în piaţa energetică europeană, relatează NOI.md. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, anunțul a fost făcut de reprezentanţii Secretariatului Comunităţii Energetice în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr. Aceştia au apreciat realizările Moldovei în ceea ce priveşte angajamentele în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice (TCE), la care Republica Moldova este parte din anul 2010, şi armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană.

Valeriu Lazăr a făcut o trecere în revistă a progreselor înregistrate privind realizarea angajamentelor în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice, principalele fiind aprobarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova pînă în anul 2030, a Planului naţional de acţiuni în domeniul eficienţei energetice (PNAEE) pentru anii 2013-2015, a Planului naţional de acţiuni în domeniul energiei din surse regenerabile de energie (PNAESR) pentru anii 2013-2020, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 124-XVIII din 23 decembrie 2009 cu privire la energia electrică, a Hotărîrii de guvern privind crearea sistemului de statistică energetică. Potrivit ministrului, aceste documente reflectă viziunea de perspectivă a Guvernului asupra sectorului energetic, care constă în integrarea în piaţa energetică europeană şi dezvoltarea pe termen lung a unui model sustenabil şi competitiv de piaţă energetică internă.

În ceea ce priveşte implementarea Pachetelor energetice II şi III, ministrul Economiei a menţionat că cea mai mare parte a cadrului normativ în domeniile gazelor naturale și energiei electrice a fost armonizată cu acquis-ul-ul comunitar. Potrivit ministrului, acum Republica Moldova caută soluţiile de finanţare pentru implementarea acestuia. Valeriu Lazăr a subliniat că se menţine dialogul permanent şi constructiv cu furnizorii istorici de surse energetice, respectiv din Ucraina şi Federaţia Rusă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав