X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Renato Usatîi a întins o mînă de ajutor judocanilor moldoveni

4 apr. 2014,, 15:13   Societate
4361 1
Foto: noi.md
Unii luptă pe la spate, alții luptă cinstit...

Federația de Judo din Republica Moldova s-a adresat omului de afaceri și mecenatului Renato Usatîi cu o rugăminte disperată: de a ajuta financiar naționala Moldovei să participe la Campionatul European de la Montpellier (Franța), care urma să înceapă peste două săptămîni. Analizînd situația, care nu oferea prea mult timp de gîndit, Renato Usatîi a procedat ca un adevărat bărbat: în loc să poarte negocieri îndelungate și epuizante a expediat o scrisoare Federației de Judo care conținea un singur cuvînt (pentru cineva acest cuvînt fiind decisiv, magic) – „Achitat!”. Și asta chiar dacă suma nu era deloc mică – 170 de mii de lei!

O fotografie pentru amintire?

Cel mai interesant în această situație este că șefia asupra Federației de Judo era deținută de fostul prim-ministru Vladimir Filat, persoană nu doar cu bani, ci și cu pondere în Alianță și în țară, dar și cu relații serioase. Însă una este să te fotografiezi cu sportivii pentru prestigiu, să apari în fața camerelor de luat vederi, și cu totul e altceva să-i susții în momente critice. Acestea nu sînt vorbe goale și nu este vorba despre nicio exagerare în privința situației în care s-a pomenit unul din sporturile noastre de performanță – judo. Dacă e să ne referim la ajutorul acordat de Renato Usatîi, acesta a fost unul de neprețuit și mai important ca niciodată.

Cineva care nu e la curent cu situația poate să spună: încă o călătorie peste hotare, încă o competiție, ce hotărăsc ele? Hotărăsc, și încă foarte multe hotărăsc!

Cîndva, președintele Federației de Judo din Moldova, Veaceslav Manolachi a răspuns foarte clar la această întrebare: „Judocanilor moldoveni le este mai greu să se califica la Jocurile Olimpice, deoarece Federația Internațională de Judo a modificat radical regulile de selectare. Este o lovitură puternică pentru țările mici, pentru care este destul de greu să îndeplinească normativul olimpic. Prin introducerea noii formule s-a exclus calificarea directă la Olimpiadă prin intermediul campionatelor mondiale și europene. Acum calificarea depinde de ratingul sportivului, care se va forma în baza sumei punctelor acumulate la turneele internaționale. Însă despre ce fel de rating poate fi vorba, dacă noi nu participăm la turneele de calificare?”.

Blazonul trebuie respectat!

Nu toți atrag atenție asupra faptului că în pofida situației economice complicate din țară, mulți sportivi moldoveni continuie să respecte blazonul, participînd la competițiile internaționale și apărînd onoarea țării. Și nu doar participă, dar și înving! Ca bază de dezvoltare, sistemul de cluburi este practicat pe larg și în judoul moldovenesc. În prezent, în Moldova oficial activează tocmai 38 de cluburi, chiar dacă acum trei ani erau doar cinci. Federația de profil împreună cu antrenorii și sportivii, precum și cu reprezentanții tuturor cluburilor republicane specializate a îndeplinit un volum de muncă enorm pentru dezvoltarea judoului. Pe an ce trece, geografia de răspîndire a acestui gen de sport se extinde, apar noi talente. Băieții sînt atrași de acest sport bărbătesc, însă tradițiile trebuie multiplicate, îndeosebi în categoriile superioare de greutate, unde Moldova întotdeauna a înregistrat rezultate excelente.

Rezerve sînt, dar unde e susținerea?

Dacă e să vorbim la general, avem rezerve bune, consideră specialiștii de vază ai acestui gen de sport. Însă viitorul judoului moldovenesc este ambiguu. Despre ce fel de pregătire poate fi vorba, dacă în Liceul internat republican cu profil sportiv, de exemplu, pentru alimentația unui sportiv sînt alocați doar 48 de lei pe zi? Aici doar se cultivă talentele sportive și instituția ar trebui să fie la o evidență specială a statului, care cheltuie bani pentru educația sportivilor, însă nu le oferă posibilitatea să se realizeze.

Și atunci mai avem oare nevoie de a fi mîndri de țara noastră? Avem oare nevoie de victorii sportive? Răspunsul nu poate fi decît unul singur: avem nevoie, și mare nevoie! Nu degeaba sportivii noștri sînt arătați la posturile TV și întîmpinați la aeroport cu flori după succesele înregistrate. Doar că cine va achita aceste victorii? Or, niciodată și nicăieri sportul nu a fost o anexă gratuită la viața societății. Mai ales, dacă este vorba despre turnee prestigioase, unde nu există mărunțișuri – începînd de la pregătirea fizică și terminînd cu forma sportivă și chiar biletele de călătorie în altă țară și cazarea în hoteluri.

„Mulțumim lui Renato Usatîi!”, spune astăzi din suflet întreaga Federație de Judo din Moldova. El a procedat sportiv, ca un adevărat bărbat și patriot al țării sale Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?