Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Expert: Datele BNM privind salariul mediu nu reflectă situația reală

3 apr. 2014,, 15:50   Economie
3675 1
Foto: zigzag-online.ro
„Datele anunțate de Biroul Național de Statistică, potrivit cărora salariul mediu pe economie, în luna ianuarie, a constituit aproape 3800 de lei, nu reflectă deloc situația reală. Diferența dintre cele mai mari și cele mai mici venituri ale angajaților este enormă”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Potrivit economistului, datele statistice sînt incorecte din simplul motiv că la calcularea salariilor nu se ține cont de remunerările din plic. Mihail Poisic a menționat că numărul celor care activează în economia subterană a crescut de la 138 de mii în anul 2008 pînă la 163 de mii în anul 2013. Însă există multe persoane care se iscălesc pentru o sumă, dar în plicuri primesc un adaos solid.

„Nu trebuie uitat nici de premiile de milioane pe care le primesc angajații unor asemenea întreprinderi de stat ca „Moldtelecom”, „Apă-Canal”, „Moldovagaz”, ”Chișinău-Gaz”, sau ai fostelor întreprinderi Aeroportul Internațional Chișinău și „Termocom”, cu toate pierderile pe care le are. Aceleași premii mari se practică la Curtea de Conturi, Procuratura Generală și multe alte instituții de stat. De menționat că toate acestea se produc pe fundalul cererilor Uniunii Europene de a reduce cheltuielile pentru întreprinderile de stat și funcționari”, a subliniat expertul.

„Cifra enunțată este calculată după principiul temperaturii medii în spital: suma medie calculată din temperatura unui decedat și temperatura a doi pacienți care mai răsuflă. Mai ales, dacă e să ținem cont de încă un detaliu important: veniturile a 10% de angajați cu cele mai mari salarii, în medie pe țară, de 20 de ori depășesc veniturile a 10% din angajații cu cele mai mici venituri. În orașele mari această diferență este de 26 de ori mai mare”, a precizat Poisic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?