X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

NY Times: Polonia vrea să creeze o contrapondere cu Ucraina față de Rusia

2 apr. 2014,, 01:36   Externe
7434 12
Foto: obozrevatel.com
Polonia iubește atît de mult Ucraina din cauza visului istoric de a crea în Europa de Est o forță de contrapondere față de Rusia. Despre aceasta scrie în The New York Times analistul politic polonez, Slawomir Sirakovsky.

"Este puțin reconfortant faptul că ucrainenii sînt dispuși să moară pentru a deschide ușile pentru UE, care în prezent nu este gata să accepte pierderile economice cauzate de confruntarea cu Rusia pentru a proteja Ucraina", - relatează TSN.

Totodată Polonia rămîne "avocatul" și "prietenul" Ucrainei în Uniunea Europeană. Analistul politic explică faptul că, de fapt, Varșovia are puțini prieteni chiar și în Europa de Est.

"Europa de Est este dezbinată de interese economice chiar mai mult decît Uniunea Europeană în ansamblu. Ungaria, Slovacia și Bulgaria sînt mult mai dependente de resursele energetice din Rusia decît alte țări din UE. În același timp, cehii țin la "izolarea" lor locală, datorită relațiilor cordiale cu Germania și Austria", - se spune în articol.

Polonia are interese comune numai cu țările baltice, care, la fel, își amintesc de zilele dificile în cadrul URSS.

"Dar, din cauza slăbiciunii, precum și a neîncrederii istorice a Lituaniei în Polonia, această alianță nu va conduce pe nimeni nicăieri", - consideră Sirakovsky.

Prin urmare, un prieten de perspectivă în Europa de Est rămîne Ucraina, chiar și fără Crimeea.

"Dacă Ucraina va continua să existe în cadrul frontierelor actuale și va lua calea similară celei parcurse de Polonia, potențialul economic și uman al ambelor țări, susținut de către o uniune în cadrul UE, va permite realizarea visului istoric al Poloniei, privind crearea unei contraponderi pentru a echilibra importanța Rusiei în regiune și a asigura o poziție puternică a Europei de Est în Occident", - consideră analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?