X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

MAE al Rusiei comentează afirmaţiile privind „concentrarea” forţelor militare ruse în raioanele limitrofe cu Ucraina

28 mar. 2014,, 16:48   Externe
5171 4
Foto: vybor.md
În legătură cu afirmaţiile, tirajate de mass media şi susţinute de unii politicieni din SUA şi alte ţări ale NATO privind aşa-zisa dislocare „ameninţătoare” a unităţilor militare ruse la frontiera cu Ucraina este necesar să menţionăm următoarele.

În practica relaţiilor ţărilor membre ale OSCE (iar toate ţările NATO, inclusiv SUA, fac parte din această structură) există metode verificate şi sigure de a „obţine anestezice” sub forma inspecţiilor terestre şi aeriene în baza documentului de la Viena din 2011, precum şi a zborurilor de monitorizare conform Acordului privind spaţiul aerian deschis. Posibilitatea de a desfăşura asemenea acţiuni este oferită tuturor celor care au dorit să se familiarizeze cu situaţia reală în raioanele limitrofe cu Ucraina. În rezultatul activităţii inspectorilor au fost prezentate rapoarte tuturor ţărilor membre ale OSCE.

Informaţia obiectivă ce se conţine în ele trebuia, în închipuirea noastră, să devină obiectul unei analize imparţiale şi să servească drept bază pentru concluziile ulterioare. Deci, au fost depistate semne ale ameninţării miliare din partea Rusiei la adresa Ucrainei?

Nimic. Cele patru inspecţii internaţionale, desfăşurate în martie curent pe teritoriul european al Rusiei, în baza documentului de la Viena privind măsurile de încredere şi securitate din 2011 cu participarea reprezentanţilor Letoniei, Germaniei, Elveţiei, Finlandei, Estoniei, Belgiei, Franţei şi Ucrainei nu au depistat niciul fel de „pregătiri agresive” şi nu au fixat nicio activitate militară, cu exepţia celei anunţate anterior.

Chiar şi grupul ucrainean de inspecţie, care a fost în perioada 18-20 martie curent în raionul Belgorod a căzut de acord cu faptul că nu există nicio activitate militară de amploare. Cele trei batalioane ale Forţelor de Aviaţie ale Rusiei, ce se aflau în afara zonei de dislocare permanentă (adică la aplicaţii), nu pot fi calificate drept un semn al „sporirii ameninţătoare a forţei militare”. În afara inspecţiilor în baza documentului de la Viena, în martie curent a avut loc zboruri de monitorizare ale SUA şi Germaniei, precum şi ale Ucrainei, în baza Acordului privind spaţiul aerian deschis, deasupra teritoriului Rusiei de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Rezultatele oficiale ale acestor zboruri vor fi făcute publice mai tîrziu, după prelucrarea materialelor foto. Însă se poate presupune cî dacă din aer într-adevăr au fost observate semene ale concentrării majore a forţelor militare, atunci partenerii noştri nu ar fi ezitat să prezinte „dovezi concrete”. Înseamnă că ele pur şi simplu nu există.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?