X 
Cutremure stiri: 507

Cine va fi următorul primar de Chișinău? Top 10 posibili candidați

26 mar. 2014,, 14:16   Societate
8416 0
Foto: noi.md
Peste un an şi ceva capitala Republicii Moldova va trebui să aleagă un nou primar. Ce fel de orientare politică va avea persoana care va ocupa postul de primar putem doar să ghicim. Tribuna.md a propus propriul clasament convenţional al posibililor candidați pentru această funcție înaltă.

1. Dorin Chirtoacă
Actualul șef al municipiului, care deţine funcţia deja pentru al doilea mandat consecutiv, nu se poate lăuda cu rezultate semnificative în cariera administrativă. În ciuda acestui fapt, șansele lui de a deveni primar al capitalei Republicii Moldova sînt evaluate de către mulţi ca fiind destul de mari. Însă pînă în prezent nu este clar dacă Dorin Chirtoacă are ambiţia de a candida pentru un al treilea mandat.

2. Igor Dodon
La ultimele alegeri locale Igor Dodon, pe atunci încă comunist, s-a pomenit că se află în statut oficial de "outsider". Dar dorința de a deveni primar de Chișinău nu l-a părăsit pentru nici o secundă pe liderul socialist, în mare parte activitatea lui politică a fost îndreptată împotriva hotărîrilor adoptate de către Dorin Chirtoacă. Cel mai probabil, Igor Dodon îşi va încerca din nou puterile pe acest făgaş și va lupta pentru a ieşi în finală.

3. Eduard Muşuc
Unii analişti politici consideră că anume deputatul Eduard Muşuc va deveni candidatul comuniştilor la alegerile primarului capitalei. El a activat anterior în cadrul Consiliului Municipal, fiind chiar şi preşedinte al acestuia, cunoaşte foarte bine situaţia creată în Chişinău şi face parte din grupul care dă tonul evenimentelor în PCRM. Are în spate un segment important al electoratului PCRM, de aceea are toate şansele să înregistreze un rezultat bun la alegeri.

4. Sergiu Palihovici
În culoarele politice există convingerea că recenta avansare a lui Sergiu Palihovici în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului pe problemele administraţiei publice locale nu a fost deloc întîmplătoare şi înclină să creadă că astfel PLDM-ul îşi pregăteşte candidatul pentru primărie. Timpul va arăta dacă va fi aşa sau altfel. Cert este că, dacă soţul vicespicherului se va înscrie în cursă, va avea şanse reale de a deveni primar.

5. Andrian Candu
În ultimul timp a fost observat rolul în creştere al lui Andrian Candu în Partidul Democrat şi în viaţa politică a ţării în general. Unii îl văd într-o importantă funcţie guvernamentală după următoarele alegeri, iar alţii cred că va fi candidatul perfect al PD pentru funcţia de primar al capitalei.

6. Sergiu Coropceanu
Nu putem trece cu vederea activitatea secretarului general al PSD. În opinia unor experţi, anume el va fi noul candidat al social-democraţilor pentru funcţia de primar al capitalei. El întruneşte mai multe calităţi necesare pentru a ocupa acest post: este tînăr, energic, activ, are viziuni proprii asupra mai multor chestiuni etc.

7. Vitalie Marinuţa
Rămas fără portofoliul de ministru, Vitalie Marinuţa s-a axat pe deplin în munca Partidului Liberal Reformator. Este unul dintre cei mai remarcabili candidați ai acestui partid, are o bună reputaţie şi suficientă experienţă politică. Nu este exclus că anume el va deveni candidatul PLR la funcţia de primar al capitalei.

8. Mihai Godea
Liderul Partidului Acţiunea Democratică s-ar putea dovedi un candidat bun la funcţia de primar general al municipiului Chişinău şi există toate şansele că va candida, mai ales dacă la următoarele alegeri parlamentare formaţiunea lui nu va trece pragul electoral.

9. Valeri Klimenko
Liderul Mişcării Social Politice „Ravnopravie” a cam dispărut în ultimul timp din atenţia opiniei publice. Totodată, el este cunoscut ca politician care începe să-şi manifeste activitatea, în special înainte de alegerile locale. De aceea, nu este exclus că el se va număra printre potenţialii candidaţi.

10. Ian Lisnevschi
Este politolog de specialitate, dar face şi politică, fiind liderul aripii de tineret a Partidului Popular din Republica Moldova. Are o bună pregătire, iar în ultimul timp a devenit extrem de activ, organizînd diferite acţiuni publice, inclusiv acţiuni de protest. Poate fi un bun candidat la primăria capitalei şi, dacă se va înscrie în cursa preelectorală, atunci va avea un cuvînt greu de spus în campania electorală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав