Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Studiu: Evenimentele de la Kiev nu au schimbat vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova

17 mar. 2014,, 16:26   Societate
3612 0
Foto: noi.md
Evenimentele tragice de la Kiev, Ucraina, nu au determinat schimbarea vectorului de dezvoltare al Republicii Moldova, iar societatea continuă să fie polarizată în ceea ce priveşte aderarea la UE sau la Uniunea Vamală. Despre aceasta arată datele studiului sociologic "Vox Populi - martie 2014. Impactul evenimentelor din Ucraina asupra situaţiei politice şi socioeconomice din Republica Moldova", realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

Nicolae Bodean, director de programe în cadrul Asociaţiei, a menţionat luni, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag" că opţiunile respondenţilor pentru Uniunea Europeană şi Uniunea Euroasiatică (Uniunea Vamală Rusia-Belаrus-Kazahstan) s-au împărţit aproximativ egal, la fel ca şi în sondajul din noiembrie 2013.

"Totuşi prevalează cele pentru Uniunea Europeană. Astfel, 43% dintre respondenţi optează pentru Uniunea Europeană, iar 40% - pentru Uniunea Euroasiatică. Aproximativ fiecare a cincea persoană nu a fost în stare să se exprime limpede pentru ce ar opta în cadrul unui eventual referendum. Pentru noi a fost surprinzător să constatăm că evenimentele de la Kiev nu au influenţat opţiunea de viitor a Republicii Moldova. Societatea continuă să fie polarizată între Est şi Vest", a spus Bodean.

Întrebat cum se vor răsfrînge evenimentele din Ucraina asupra situaţiei din Republica Moldova, vicepreşedintele Asociaţiei, Andrei Dumbrăveanu, a menţionat că intervievaţii consideră că procesul de soluţionare a conflictului transnistrean se va complica (28%), se vor agrava relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă (23%), va fi afectată securitatea statală a Republicii Moldova (11%), procesele de dezintegrare teritorială a Republicii Moldova vor lua amploare (10%), relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă se vor îmbunătăţi (9%), procesul de integrare europeană va accelera (8%), procesul de integrare europeană va fi mai lent (5%).

32% dintre cetăţenii Republicii Moldova sînt de părerea că evenimentele din Ucraina reprezintă o consecinţă a provocărilor politice permanente din partea Federaţiei Ruse în scopul tergiversării procesului de aderare a ţării la Uniunea Europeană, iar aproape fiecare al patrulea intervievat (23%) apreciază evenimentele care au avut loc pe Euromaidanul din Kiev drept o acţiune politică, organizată de grupările oligarhice din Ucraina.

Majoritatea respondenţilor (69%) au opinat că acţiunile în masă ce au avut loc la Kiev au fost influenţate din exterior. Circa 1/3 dintre respondenţi consideră că acţiunile de protest care s-au desfăşurat la Kiev au fost influenţate, în ansamblu, de Uniunea Europeană; 28% cred că ele au fost organizate de Rusia, 22% - de SUA, 2,3% - de mai multe state.

Circa 40% dintre respondenţi consideră că cel mai mult au avut de cîştigat în urma evenimentelor de la Kiev forţele proeuropene, 30% - guvernarea actuală a Ucrainei, 27% - unii oligarhi din Ucraina, cîte 17% - elita conducătoare, clasa politică şi societatea civilă din Ucraina, 14% - poporul Ucrainei, 13% - forţele proruse.

24% dintre respondenţi consideră corectă decizia Federaţiei Ruse de a interveni în Crimeea (Ucraina), iar 56% o apreciază ca fiind incorectă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?