X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Politolog: Autorităţile moldovene au învăţat lecţii din evenimentele din Ucraina

12 mar. 2014,, 10:35   Politică
4130 1
Foto: noi.md
"Autorităţile Moldovei au învăţat lecţii din evenimentele tragice din Ucraina", consideră directorul Institutului European de Studii Politice, politologul Viorel Cibotaru.

Potrivit agenţiei "Infotag", politologul a spus marți, în cadrul mesei rotunde cu genericul "Evenimentele din Ucraina – lecţii pentru Republica Moldova?" că revoluţia din Ucraina şi-a jucat rolul în acţiunile elitei politice a Republicii Moldova, care a făcut numeroase concluzii.

"Autorităţile Republicii Moldova limitează "tendinţele glamour". Principalii oligarhi şi-au primit porţia de critică, iar restul, ca Nicolai Ciornîi şi Ion Sturza, evită să iasă în evidenţă. Pe de altă parte, și opoziţia a înţeles că nu trebuie oprit trenul din mers (spre Europa - "I")", a spus Cibotaru.

Expertul consideră că trebuie întreprinse un şir de măsuri în privinţa principiului de neutralitate al Moldovei, care "a fost compromis din momentul adoptării acestuia, deoarece forţele armatei ale Rusiei sînt un pericol pentru securitatea Moldovei, cu care nimeni nu ştie ce să facă".

"Din evenimentele din Ucraina am învăţat lecţii, dar ce lecţii le putem da noi? Scenariul din Crimeea repetă evenimentele din 1992 din Transnistria, însă politicienii ucraineni niciodată nu au perceput această situaţie ca un pericol pentru ei şi acum această situaţie a devenit problema noastră comună, pe care va trebui s-o rezolvăm împreună", a spus politologul.

Cibotaru consideră că "sistemul de securitate şi apărare a Republicii Moldova este compromis, el nu va rezista în faţa agresiunii militare".

"În regiune se adună forţe armate. Rusia a desfăşurat exerciţii de instruire înfricoşătoare şi Vladimir Putin a primit carte blanche din partea Dumei de Stat pentru introducerea în orice moment a forţelor armate. Ţările membre ale NATO au învăţat lecţia războiului ruso-georgian, modificînd mult retorica şi comportamentul faţă de Rusia. În această situaţie ne aflăm într-o poziţie incomodă, deoarece nici un document strategic, cum ar fi Legea privind reforma militară sau Concepţia securităţii de stat, nu ne garantează securitatea", a menţionat politologul, subliniind că în Moldova "nu trebuie să ne bazăm pe acordurile internaţionale".

Politologul a spus că "informaţia din Transnistria, unde sînt instruiţi specialişti şi pregătite unităţi, ne pune în faţă întrebarea "se va întîmpla oare?" ci "cînd?" (agresiunea Rusiei - "I")".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?