X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Dorin Drăguţanu: Cursul leului moldovenesc este influenţat de situaţia pieţelor internaţionale

11 mar. 2014,, 10:14   Economie
4218 0
Foto: noi.md
"Piaţa valutară a Moldovei este influenţată de situaţia economică a pieţelor internaţionale", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

"Nimeni nu poate da un răspuns concret, va depăşi oare euro limita de 19 lei sau moneda unică europeană va pierde poziţii. O situaţie similară se atestă şi cu cursul dolarului SUA. Nimeni nu a putut presupune că dolarul va atinge limita de 14 lei, dar pe piaţă a apărut situaţia cînd creşterea cursului faţă de leu era inevitabilă", a menţionat Drăguţanu, comunicînd că pentru marţi şi miercuri se aşteaptă descreşterea cursului euro şi a dolarului.

Regulatorul pieţei a prevăzut în vara anului 2013 modificări pe piaţa valutară a ţărilor vecine şi, de aceea, era pregătit pentru schimbări valutare în Moldova.

"În Rusia rubla faţă de dolarul SUA s-a depreciat cu 12%, în Ucraina moneda naţională a decăzut cu 14%, iar în Moldova leul s-a devalorizat cu doar 4,5%. Devalorizarea bruscă a putut fi prevenită doar datorită măsurilor întreprinse din timp", a spus Drăguţanu.

Şeful BNM a indicat la "rezerve valutare mari", ceea ce vorbeşte despre faptul că regulatorul este gata în orice moment să se implice în situaţia de pe piaţă.

"La momentul actual situaţia de pe piaţa valutară nu solicită intervenţia BNM-ului, Situaţia se află sub control, odată cu încheierea sezonului de încălzire cererea pentru dolari în genere se va micşora. Iar în ceea ce priveşte euro, aici totul depinde de situaţia de pe piaţa internaţională", a explicat guvernatorul BNM.

Vorbind despre creşterea preţurilor pentru produsele petroliere, Drăguţanu a spus: "Combustibilul din ţară se scumpeşte indiferent de cursul leului moldovenesc".

"Noi, cei de la BNM, nu prevedem creşterea preţurilor, străduindu-ne să desfăşurăm o astfel de politică ca creşterea anuală a preţurilor să nu depăşească 5%. Indexul preţurilor de consum din ţară se află la nivelul la care trebuie să fie potrivit scopurilor băncii", a conchis Dorin Drăguţanu.

Pentru prima dată în istoria Moldovei moderne nivelul inflaţiei, timp de 25 de luni consecutive, corespunde prognozelor BNM – 5% ± 1,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?