X 
Cutremure stiri: 507

Drăguțanu se ascunde de deputați din cauza leului

5 mar. 2014,, 16:00   Politică
4375 1
Foto: noi.md
Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe nu l-a putut audia miercuri pe guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, pe marginea situaţiei legate de deprecierea leului moldovenesc.

Potrivit agenţiei "Infotag", şeful comisiei, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, a comunicat în cadrul şedinţei că dialogul cu Drăguţanu nu va avea loc, deoarece "nici secretariatul guvernatorului BNM nu poate lua legătura cu acesta".

"Nu poate fi de găsit şi vom fi nevoiţi să anulăm audienţa planificată pentru astăzi", a spus Ioniţă.

Noutatea a generat reacţii diverse în rîndul deputaţilor, care nu şi-au ascuns indignarea.

"Acest fapt denotă lipsă de respect faţă de deputaţi. Dacă dumnealui refuză să vină la noi, înseamnă că ne vom duce noi la BNM pentru răspunsuri. Dacă nu este Drăguţanu, vom vorbi cu adjunctul său, nicio problemă", a spus liberal-democratul Simion Furdui.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, la iniţiativa căruia a fost luată decizia de invitarea lui Drăguţanu, a spus că "dacă guvernatorul BNM refuză să vină la şedinţa comisiei, înseamnă că trebuie organizate audienţe parlamentare".

"Fiți atenţi la regularitatea ciudată. Cînd îl invităm pe Drăguţanu la audienţă sau solicităm explicaţii, leul se stabilizează, dar numai pentru o zi. Este evident că el intenţionat desfăşoară astfel de operaţiuni "demonstrative", însă acest fapt duce la acutizarea situaţiei de pe piaţa valutară", consideră socialistul.

Potrivit lui, "comisia nu trebuie să amîne întrevederea cu Drăguţanu, deoarece societatea trebuie să afle ce se întmplă în ţară".

Dodon a fost susţinut de vicepreşedintele comisiei, comunista Oxana Domenti, care consideră că "pe lîngă Drăguţanu trebuie audiați şi reprezentanţii Guvernului".

"Nu vorbim deocamdată despre înaintarea unei moţiuni de cenzură, însă trebuie să primim răspunsuri de la vicepremierul pentru chestiuni sociale, Tatiana Potîng. Preţurile pentru mărfuri şi servicii continuă să crească şi Guvernul trebuie să ne informeze despre măsurile de protecţie pe care intenţionează să le întreprindă", a spus deputata.

Vicespicherul Adrian Candu i-a rugat pe deputaţi să fie mai "reţinuţi şi mai înţelegători".

"La Chişinău are loc întrevederea membrilor Guvernului cu reprezentanţii FMI, la care este prezent şi guvernatorul BNM. Dumnealui nu poate părăsi negocierile pentru a fi prezent la şedinţă. Ba chiar şi însăşi situaţia, cînd este anunţat cu o oră înainte că urmează a fi audiat, nu este corectă", a menţionat democratul.

În final, deputaţii au decis să-l împuternicească pe Veaceslav Ioniţă să desfăşoare o întrevedere cu Dorin Drăguţanu, în cadrul căreia va fi stabilită data şedinţei speciale a comisiei în privinţa acestui subiect. Ioniţă a subliniat că "cel mai probabil, şedinţa va avea loc în următoarele două zile".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав