Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Chendighelean: Ghimpu are acutizări de primăvară

27 feb. 2014,, 13:22   Politică
3172 3
Foto: gagauzinfo.md
„Ghimpu urăște nu doar locuitorii din UTA Găgăuzia, el nu iubește întreg poporul Moldovei. El nu numai că nu este patriot al țării, el este dușman. Cum poate fi considerat patriot omul care luptă împotriva independenței și suveranității patriei sale?! Cum poate fi considerat patriot omul care ceartă țara lui cu vecinii?! Cum poate fi considerat patriot omul care seamănă ură și dușmănie între cetățenii țării lui?!” Astfel a comentat pentru NOI.md noile declarații neprietenoase ale liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. la adresa găgăuzilor primul președinte al Sovietului Suprem al Găgăuziei, Mihail Chendighelean.

Interlocutorul a amintit că Bugeacul cîndva a aparținut Turciei, ulterior a fost în componența Imperiului Rus, iar acum este teritoriu al Republicii Moldova.

„Acest pămînt ne este dat de la Dumnezeu. Mai bine de două secole aici locuieşte poporul meu în prietenie și înțelegere reciprocă cu armenii, bulgarii, rușii, ucrainenii. Cît trebuie să mai locuim aici ca persoane alde Ghimpu să înceteze să ne mai acuze că sîntem nerecunoscători pentru ceea ce ni s-ar fi dat? Cine ne-a dat? Ghimpu și persoane alde el?”, s-a întrebat unul din fondatorii Consiliului Înțelepților din Găgăuzia”.

„Nu este nimic de mirare în noile acuzații ofensatoare ale lui Ghimpu la adresa locuitorilor autonomiei. Lipsă totală de intelect, ambiții nesănătoase, necunoașterea istoriei plaiului natal, eșecul „unirii” dictate de sponsorii români, dezamăgirea din partea foștilor camarazi de partid și a părții tradiționale a electoratului, ceea ce înseamnă inevitabilul deces politic. Mai adăugați aici și schimbarea anotimpului și totul devine clar în comportamentul acestei persoane”, a conchis Chendighelean.

Într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă” Mihai Ghimpu a declarat că locuitorii Găgăuziei nu au dreptul să organizeze careva referendumuri și trebuie să spună „mulțumesc” pentru faptul că li s-a acordat autonomie.

„Ei nu au dreptul să desfășoare niciun fel de referendum. Dimpotrivă, ei trebuie să ne fie recunoscători pentru că le-am dat autonomie, stat care le permite afirmarea atît pe plan economic, cît și pe cel cultural”, a subliniat liderul PL.

Politicianul a menționat că „nu sînt găgăuzii cei care trebuie să ne spună cum să trăim”, deoarece „lor li s-a dat mult mai mult, decît este prevăzut de dreptul internațional și realitate: pentru 100 mii și ceva de cetățeni ‒ un stat”.

„Pe parcursul a 20 de ani mergem la ei, ne îmbrățișăm, le facem drumurile, le dăm bani din buget, chiar și autonomie economică le-am dat. Poftim, trăiți din banii care îi colectați. Ce mai vor ei acolo la sud? Dacă nu le ajunge ceea ce le-am dat și mai doresc ceva, înseamnă că ei nu iubesc acest pămînt, acest stat, acești oameni”, a declarat Mihai Ghimpu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?