X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Ghimpu: Dacă Ucraina merge spre Europa, Transnistria „moare”

26 feb. 2014,, 10:53   Politică
3176 4
Foto: noi.md
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că soluționarea conflictului transnistrean depinde în mare măsură de Ucraina. O declarație în acest sens a fost făcută de Ghimpu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Ghimpu, Rusia ar putea pierde pîrghiile de influență asupra Moldovei în cazul în care Ucraina va alege Uniunea Europeană și va deveni un stat vecin puternic.

„Dacă se conectează gazoductul Iaşi-Ungheni şi deja avem piaţă liberă în Europa, Rusia nu mai are pîrghii, doar să şantajeze Moldova cu Transnistria. Dar şi aceasta depinde, cum am zis, dacă Ucraina merge spre Europa, Transnistria „moare”. Şi atunci Rusia nu poate să ajute. Îmi doresc ca Ucraina să fie o ţară europeană şi să nu preia politica Kremlinului”, a menționat Ghimpu.

Liderul liberalilor se arată convins că soluționarea conflictului transnistrean nu este posibilă în actualul format de negocieri 5+2. Potrivit lui Ghimpu, politica Uniunii Europene, dar și cea a Statelor Unite în raport cu problema transnistreană s-ar putea schimba, odată cu aderarea Ucrainei la UE.

„Trebuie schimbat formatul, dar eu cred că şi în această problemă, în cazul în care Ucraina merge spre Uniunea Europeană, se va schimba şi politica UE, şi cea a SUA”, a precizat Ghimpu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?