X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Viceministru polonez de externe: Polonia este dispusă să susţină „diplomaţia economică” moldovenească

26 feb. 2014,, 09:47   Societate
3761 1
Foto: wnp.pl
Viceministrul Afacerilor Externe al Poloniei Katarzyna Kasperczyk a declarat că "Polonia este dispusă să susţină "diplomaţia economică" moldovenească, pe care trebuie să o promoveze Chişinăul". Potrivit agenţiei "Infotag", despre aceasta oficiala a declarat marţi, în cadrul unui briefing la ambasada Poloniei în Moldova.

"Vinurile moldoveneşti sînt o adevărată comoară, pe care nu prea o împărtăşiţi. Această producţie trebuie promovată pe pieţele europene, pentru ca despre vinurile voastre să afle cît mai mulţi oameni. Polonia are o experienţă bogată de exportare a produselor agricole în ţările Uniunii Europene şi sîntem dispuşi să împărtăşim această experienţă", a spus diplomatul polonez.

Potrivit ei, "în Varşovia cu atenţie se urmăreşte procesul de integrare europeană a Moldovei şi sînt dispuşi în orice mod să faciliteze acest proces".

"Trebuie să facem schimb de experienţă, să efectuăm vizite de familiarizare în Polonia pentru specialiştii moldoveni, prin exemple concrete să demonstrăm avantajele procesului de integrare europeană. Succesul Poloniei este demonstrativ pentru Moldova, sîntem cu voi şi vă ţinem pumnii", a menţionat Kasperczyk.

Viceministrul a amintit că Polonia a parcurs o cale lungă pînă a fi membră a UE, "beneficiind de numeroase avantaje sub formă de regim liberalizat de vize, accesul la piaţa UE".

"Acest avantaj este imposibil de calculat în bani, dar este un cîştig enorm de lungă durată. Polonia şi-a schimbat imaginea în faţa comunităţii internaţionale, datorită statutului de membră a UE a devenit o ţară puternică, stabilă, un partener atractiv pentru alte ţări, inclusiv pentru marii investitori", a subliniat reprezentanta MAE al Poloniei.

Oficiala a declarat despre disponibilitatea antreprenorilor polonezi de a investi în economia moldovenească. Potrivit ei, în decursul cîtorva zile antreprenorii polonezi au întreprins o vizită de familiarizare în Moldova. Aceştia examinează posibilitatea realizării unui şir de proiecte în domeniul ecologiei şi protecţiei mediului înconjurător, managementul apei şi epurarea apelor reziduale, tehnologii de economisire a energiei. Mai detaliat aceste proiecte vor fi discutate în cadrul forumului economic-investiţional, care va avea loc la finele lunii martie, în cadrul vizitei oficiale la Chişinău a prim-ministrului Poloniei, Donald Tusk.

Cu scopul pregătirii vizitei premierului polonez, capitala Moldovei a fost vizitată de o delegaţie compusă din peste 20 de persoane.

"În cadrul vizitei oficiale de la finele lunii martie a prim-ministrului nostru, la Chişinău va avea loc un forum economic reprezentativ al oamenilor de afaceri din Polonia şi Moldova", a spus în cadrul briefingului de marţi, de la Ambasada Poloniei, viceministrul Afacerilor Externe al Poloniei Katarzyna Kasperczyk.

Comerţul între Polonia şi Moldova constituit în anul 2013 circa 450 de milioane de euro. În Moldova activează circa 60 de întreprinderi comune cu implicarea capitalului polonez.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?