X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Turcia este afectată de un nou scandal

25 feb. 2014,, 11:00   Externe
4541 0
Foto : newsil.ru
Peste 7.000 de cetăţeni turci au fost supuşi interceptărilor telefonice ordonate de Justiţie, potrivit ziarelor Yeni Safak şi Star din Turcia, care publică o listă cu numele şi numerele de telefon ale unora dintre persoanele care ar fi fost afectate, în ultimii trei ani.

Printre numele publicate se numără cel al premierului Recep Tayyip Erdogan, cel al şefului serviciilor secrete, Hakan Fidan, precum şi numele unor miniştri, politicieni din opoziţie, intelectuali, ziarişti, alte figuri publice.

Cele două ziare indică mişcarea condusă de predicatorul islamist în exil Fethullah Gülen - pînă de curînd fidel aliat al şefului executivului - ca organizator al interceptărilor.

Susţinătorii lui Fethullah Gülen aveau, pînă de curînd, influente poziţii în poliţia şi justiţia turcă, însă guvernul a înlocuit recent mii de funcţionari în încercarea de a dilua această putere, potrivit presei din Turcia, scrie Agerpres.

Unul dintre oficialii supuşi presupuselor interceptări, ministrul energiei, Taner Yildiz, s-a arătat, ieri, indignat de această informaţie şi a declarat că spionajul telefonic este o problemă care a afectat întreaga societate.
Aceasta este totodată o problemă a opoziţiei, a presei, a ONG-urilor. „Ei au înregistrat totul cu argumente care l-ar face pe oricine să râdă”, a declarat el presei.

Guvernul a spus, de mai multe ori, că operaţiunea anticorupţie lansată de Parchet la 17 decembrie, care a obligat la plecarea din guvern a patru miniştri, era o „lovitură judiciară” dată de structuri din sistemul judiciar şi poliţie la ordinul mişcării lui Fethullah Gülen.

De cînd a început ancheta anticorupţie, executivul a transferat mii de poliţişti şi sute de judecători şi procurori, suspectaţi de a simpatiza cu mişcarea islamistă, până acum câteva luni aliat al guvernului.

Opoziţia şi presa turcă au criticat aceste transferuri ca o formă de a obstrucţiona ancheta judiciară care afectează partidul aflat la putere, potrivit aceleiaşi surse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?