X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Parlamentul se poate implica în activitatea de extragere a petrolului din rezervaţia Prutul de Jos

24 feb. 2014,, 09:41   Societate
5230 4
Foto: noi.md
Parlamentul a examinat vineri proiectul de lege privind introducerea modificărilor la Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Proiectul vizează extracţia de petrol la sudul ţării, în Rezervaţia Naturală de Stat „Prutul de Jos”, raionul Cahul.

Potrivit agenţiei "Infotag", în favoarea proiectului s-au pronunţat deputaţii liberali şi liberal-reformatori, însă comuniştii şi democraţii au menţionat că un astfel de proiect loveşte în drepturile agentului economic „Valiexchimp” şi, înainte de a lua decizii, ar trebui analizată minuţios situaţia.

Potrivit deputatului Ana Guţu, "problema constă în faptul că rezervaţia va fi prejudiciată grav în urma extracţiei petrolului şi gazelor".

"Aceasta se întîmplă în satul Văleni, unde locuitorii muncesc în condiţii groaznice, iar salariul este reţinut cîte trei luni. Responsabil de face şeful Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, care a emis permisiunea pentru extragere. Se prejudiciază natura, precum şi bugetul de stat. Voi prezenta cifre concrete, care denotă că compania cîştigă zilnic 300 de mii de lei, în timp ce la bugetul localităţii se achită doar 20 de mii de lei lunar", a spus Ana Guțu.

Democratul Serghei Sîrbu a opinat că "e necesară familiarizarea şi cu alte legi privind activitatea de întreprinzător și trebuie stabilit dacă nu vor încălca aceste măsuri drepturile agentului economic".

În final, şeful fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a propus încheierea discutării proiectului şi amînarea votului pînă la clarificarea situaţiei.

Spicherul Igor Corman a luat în considerare propunerea şi subiectul a fost amînat.

Lucrările de extracţie au început în anii '90, cînd guvernul de atunci a concesionat teritoriul companiei „Redeco”. Începînd cu anul 2007, dreptul de a extrage petrol îl deţine compania „Valexchimp”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?