X 
Cutremure stiri: 502

Expert: Guvernarea devine din ce în ce mai vulnerabilă

12 feb. 2014,, 14:33   Societate
3592 3
Foto: tribuna.md
Datele celui mai recent sondaj privind percepția moldovenilor față de Uniunea Europeană ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru coaliția de guvernare, în condițiile în care numărul susținătorilor integrării europene a scăzut. O opinie în acest sens a fost exprimată de analistul politic Cornel Ciurea pentru NOI.md.

Potrivit analistului, sondajul prezentat astăzi relevă o tendință mai pesimistă în atitudinea populației față UE, comparativ cu alte sondaje de acest tip.

„Sondajul transmite un semnal de alarmă actualei guvernări. E nevoie de o promovare mai accentuată a ideii de integrare europeană la nivelul regiunilor, pentru că aici, la Chișinău, lucrurile stau altfel. Sondajul prezentat astăzi este mai rezervat”, a remarcat Ciurea.

Analistul susține că declinul atestat în atitudinea proeuropeană a societății este cauzat atît de conflictele interne din cadrul coaliției de guvernare, cît și de faptul că mulți dintre susținătorii PCRM, care inițial a promovat integrarea europeană, și-au schimbat poziția în această problemă, optînd pentru Uniunea Vamală. Potrivit lui, în perioada guvernării comuniste, circa 70 la sută din cetățeni erau în favoarea curentului de integrare europeană, iar odată cu schimbarea orientării PCRM, acest procentaj s-a diminuat.

Ciurea este totuși de părere că datele sondajului actual nu-i va determina pe guvernanți să renunțe la programul integrării europene, deși precizează că schimbarea percepției societății în privința UE comportă anumite riscuri.

„Cred că guvernarea actuală va continua să promoveze parcursul de integrare europeană și angajamentele pe care și le-a asumat, fără a ține cont de aceste cifre. Problema cea mare este că sporesc riscurile. Scăderea numărului adepților pro-europeni poate provoca apariția unor situații similare celei din Găgăuzia. În consecință, guvernarea devine din ce în ce mai vulnerabilă”, a explicat Ciurea.

Precizăm că datele unui sondaj prezentat astăzi arată că circa 44 la sută dintre moldoveni dau preferință Uniunii Europene, în timp ce pentru Uniunea Vamală se pronunță circa 40 la sută dintre respondenți.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав