X 
Cutremure stiri: 502

Borșevici sugerează să scoatem pălăria în fața găgăuzilor (VIDEO)

12 feb. 2014,, 10:44   Societate
7949 15
Foto: noi.md
În cadrul discuțiilor pe marginea problemelor legate de politica externă și internă a Republicii Moldova după referendumul din Găgăuzia, ambasadorul Moldovei în China (2002-2006), Victor Borșevici, sugerează să scoatem pălăria în fața găgăuzilor și avertizează moldovenii privind o eventuală repetare a scenariului din Bosnia și Herțegovina, unde, din cauza falimentărilor în masă și închiderii întreprinderilor, mii de oameni au rămas aproape fără mijloace de existență.

Cunoscutul publicist le-a amintit jurnaliștilor despre personalitatea protoiereului Mihail Ciachir (1861-1938). Fiind găgăuz, Mihail Ciachir în egală măsură avea grijă de iluminarea poporului moldovenesc și a celui găgăuz. În școli toate disciplinele erau predate în limba rusă. Părintele Mihail conștientiza importanța educației în limba maternă, mai ales în clasele primare. În anul 1896 protoiereul solicită Ministerului Educației al Rusiei să fie permisă editarea cărților în limba moldovenească. Solicitarea a fost îndeplinită. În anul 1904 Ciachir s-a adresat arhiepiscopului Vladimir cu rugămintea de a edita în limba găgăuză literatură religioasă și un ziar. Această rugăminte la fel a fost satisfăcută. Din anul 1907 găgăuzii puteau citi cărți religioase în limba maternă. Contemporanii comparau activitatea lui Mihail Ciachir cu fapta eroică culturală a lui Kiril și Metodiu. Protoiereul avea grijă ca serviciile religioase în sate pentru moldoveni să se desfășoare în limba moldovenească, iar pentru găgăuzi – în limba găgăuză. Concomitent, Mihail Ciachir scria manuale pentru școlile moldovenești. Și încă ceva. Datorită părintelui Mihail Ciachir, în județul Schinoasa a apărut o școală duhovnicească. Protoiereul a cumpărat un lot de teren și pe bani proprii a construit din piatră școala, căreia pe parcursul multor ani i-a acordat asistență pedagogică, metodologică și de caritate. Contemporanii lui Ciachir povestesc că părintele a slujit cu credință școlii construite de el pînă în anul 1919, cînd instituția a trecut în gestiunea statului.

Acest popor nu poate fi acuzat de ceva. În fața găgăuzilor trebuie scoasă cu recunoștință pălăria”, este convins Borșevici.

Totodată, expertul a amintit despre dezamăgirea amară a cetățenilor Bosniei-Herțegovina față de asocierea la UE.

„În cîțiva ani de viață, în raiul promis, ținutul cîndva înfloritor s-a transformat într-un pustiu devastat. Iar exemple ca România, Bulgaria sau „tigrii baltici” sînt destule și acestea s-au acumulat într-o perioadă destul de mică. Oare asta ne dorim pentru țară, copiii și nepoții noștri?!”, a spus Borșevici.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав