Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Deputații îngrijorați. "Intoarcerea moldovenilor din Rusia poate afecta rezultatul alegerilor"

7 feb. 2014,, 09:49   Politică
8637 10
Foto: ziarulnational.md
Noile interdictii impuse migrantilor care muncesc pe teritoriul Rusiei vor cauza o revenire masiva a somerilor moldoveni acasa, iar nemultumirea acestora ar putea influenta rezultatul alegerilor parlamentare. In alti ani, data alegerilor nu coincidea cu anumite sarbatori sau perioade ale anului cand moldovenii se intorc de obicei acasa. Iar aflandu-se la munca in Rusia, foarte putini au votat, constata autorii unui studiu IDIS „Viitorul”, privind situatia muncitorilor moldoveni din Federatia Rusa, transmite IPN.

Expertii mentioneaza ca moldovenii deportati din Rusia, dar si cei care nu vor mai putea lucra atat de profitabil cum o faceau pana acum, ar putea sa formeze o masa critica si sa-si demonstreze nemultumirile fata de actuala guvernare.

Aceasta situatie ar putea fi benefica pentru unele forte politice, care ar putea sa se foloseasca de aceste circumstante pentru a incinge spiritele in perioada electorala.

Mai multe modificari in legislatia Federatiei Ruse vor limita termenul de sedere pentru migrantii care nu detin patente sau permise de munca la 90 de zile, intr-o perioada de 6 luni. O alta modificare legislativa interzice alte permise de conducere decat cele rusesti incepand cu luna mai a anului 2014.

Inca o lege, intrata in vigoare deja la 1 decembrie 2013, prevede ca migrantii care vor sa se angajeze in sfera serviciilor locativ-comunale, comert si deservire sociala trebuie sa sustina un examen de cunoastere a limbii ruse. Potrivit legii, abia dupa ce vor demonstra ca stiu limba rusa, migrantilor li se va elibera un permis de munca sau li se va prelungi cel existent.

Potrivit expertilor IDIS, un sfert din moldovenii din Rusia vor avea un loc instabil de lucru sau vor deveni someri ca urmare a noilor interdictii pentru migranti. 245 de mii de muncitori moldoveni risca sa li se aplice interdictia de a intra in Federatia Rusa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?