X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Ministerul de Interne ucrainean: Incendierile de mașini la Kiev - acțiune planificată

6 feb. 2014,, 14:30   Externe
4758 1
Foto: agerpres.ro
Incendierile de mașini în masă, care continuă de mai bine de două săptămîni la Kiev, reprezintă o acțiune planificată ce urmărește destabilizarea situației, a declarat joi ministrul interimar de interne Vitali Zaharcenko, pe fondul mișcării de protest antiguvernamentale, care s-a radicalizat în ultimul timp, informează RIA Novosti.

Incendierea autoturismelor a început în data de 19 ianuarie, cînd în centrul Kievului s-au produs confruntări brutale între manifestanți și scutieri din trupele speciale Berkut, soldate cu trei morți, potrivit autorităților, sau cu șase morți — potrivit opoziției.

Numai în ultimele zile au fost incendiate 20 de autoturisme, conform unor estimări ale Ministerului de Interne ucrainean, care relevă că unul din autori a fost reținut la începutul lunii februarie.

Deși în prezent incendierile de mașini nu mai sînt de amploarea de odinioară, ele totuși continuă, a mai indicat ministrul Zaharcenko, avertizînd că cei care vor fi găsiți responsabili sînt pasibili de pînă la trei ani de închisoare.

Potrivit Ministerului de Interne ucrainean, la 1 februarie, un cetățean georgian a fost reținut sub suspiciunea de incendiere de mașini. La interogatoriu, el a spus că a dat foc la mașini contra unei sume de bani, la solicitarea unor persoane a căror identitate nu o știe, cu care a făcut cunoștință la Casa Sindicatelor din Piața Independenței, ocupată de protestatari.

În același timp, în noaptea de miercuri spre joi, bărbați mascați și înarmați cu bîte au devastat două restaurante la Kiev, relatează RIA Novosti, citînd serviciul de presă al Ministerului ucrainean de Interne.

O purtătoare de cuvînt a ministerului, Olga Bilîk, a indicat că în jur de 30 de indivizi mascați au vandalizat restaurantul Mai Tai Lounge Kyiv, lăsînd inscripționat pe pereții clădirii sloganul 'Națiunea este pentru revoluție!' Cel de-al doilea local a fost devastat de un grup de aproximativ 50-60 de persoane în cartierul Șevcenko din Kiev, a mai spus ea.

Protestele au început în Ucraina la sfîrșitul lunii noiembrie, în urma suspendării de către autorități a procesului de apropiere de UE, în favoarea strîngerii relațiilor cu Rusia și CSI. Treptat mișcarea de protest proeuropeană s-a transformat într-o mișcare de contestare a puterii instituite de președintele Viktor Ianukovici și s-a radicalizat în a doua decadă a lunii ianuarie, ca urmare a adoptării unor legi represive împotriva participanților la protest. Printre simpatizanții europeni, susținători ai opoziției, la mișcarea de protest participă și grupuri ultraradicale, naționaliste și ultrași.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?