Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Procuraturile militare şi de transport ar putea fi lichidate

5 feb. 2014,, 10:20   Societate
3280 2
Foto: miepo.md
Procuratura militară şi cea de transport ar putea fi lichidate. O iniţiativă în acest sens a discutat marţi grupul de lucru pentru reformarea procuraturii.

Potrivit agenţiei „Infotag”, vicepreşedintele Parlamentului Adrian Candu a comunicat în cadrul şedinţei că „la propunerea de lichidare a Procuraturii de transport nu există probleme, însă, în ceea ce priveşte reformarea procuraturii militare, aici sînt două opţiuni”.

„Există păreri că Procuratura militară trebuie să-și continue activitatea, însă majoritatea se pronunţă pentru lichidarea instituţiei, cu transferarea procurorilor militari la procuraturile cu jurisdicţie comună”, a spus deputatul.

Şeful Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru, se arată convins că trebuie menținută doar Procuratura militară Chişinău”.

Potrivit directorului Centrului Resurselor Juridice, Vlad Gribincea, „ideea de lichidare a procuraturilor specializate se bazează pe faptul că volumul lor de lucru este prea mic”.

„Procuraturile specializate într-un an execută un volum de muncă pe care un procuror ordinar îl face într-o lună. Numărul procurorilor militari este nejustificat de mare şi acesta trebuie revăzut”, consideră expertul.

Membrii grupului de lucru au menţionat că procuraturile specializate au fost create la necesitate şi, din moment ce această necesitate a dispărut, urmează să fie discutat subiectul lichidării lor, dar fără a trage concluzii pripite.

De asemenea, juriştii şi experţii au discutat posibilitatea creării unei noi procuraturi specializate pentru lupta cu criminalitatea organizată, care să se afle în subordinea procurorului general.

Deputatul din partea Partidului Democrat Alexandru Stoianoglo a opinat că „procuratura care se specializează în lupta cu spălarea de bani, traficul de fiinţe umane, torturi şi droguri se poate transforma într-un monstru incontrolabil”.

„Unirea tuturor departamentelor în unul singur este greu de imaginat. Nu va avea loc fără conflict de interese”, consideră democratul.

Comunistul Igor Vremea, de asemenea, a subliniat că, odată cu crearea unei astfel de procuraturi, va apărea necesitatea modificării multor mecanisme de lucru.

Grupul de lucru a fost creat la iniţiativa Parlamentului în decembrie 2013 în scopul elaborării iniţiativelor pentru operarea modificărilor la legile care vizează activitatea procuraturii. Grupul întrunește 22 de reprezentanţi ai Parlamentului, mediului academic, societăţii civile, precum şi pe ministrul Justiţiei şi procurorul general.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?