X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Andrian Candu confirmă sciziunea din PDM?

5 feb. 2014,, 03:33   Politică
13972 12
Foto: tribuna.md
Vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, a confirmat, luni, 3 februarie, că în formațiunea din care face parte există probleme grave.

Declarația a fost făcută în contextul în care reprezentanți importanți ai PDM în Adunarea Populară a Găgăuziei au organizat și petrecut referendumul consultativ din regiune privind vectorul politicii externe a Moldovei.

”Noi în continuu am discutat cu colegi din Adunarea Populară a Găgăuziei. La fel le-am explicat că ceea fac, intră într-un joc al manipulării și că vor fi folosiți de colegii din alte partide. În continuare, în zilele următoare vom discuta cu ei la nivel de partid. Este statutul partidului care prevede măsuri, instrumente, există decizii colective, decizia conducerii partidului și se vor lua măsuri”, a spus Candu.

Vicepreședintele Parlamentului a spus că nu are împuterniciri din partea partidului să condamne sau să aplice sancțiuni pentru membrii PDM din APG, dar ”sunt organele partidului, este statutul partidului, se va decide și se vor lua măsurile respective”.

În context, deputatul fracțiunii PCRM, Alexandr Petkov, a anunțat în aceeași emisiune că declarațiile lui Candu confirmă scindările din Partidul Democrat. ”Mă bucur că ați recunoscut că partidul Dvs se autodistruge și în zilele următoare vom fi martori la ieșiri masive din PDM”, a concluzionat Petkov.

Pe data de 2 februarie, pe teritoriul UTA Găgăuzia a avut loc un referendum consultativ privind vectorul politicii externe a Moldovei. În aceeași zi, locuitorilor autonomiei le-a fost propus să vină la secțiile de votare pentru a se expune pe marginea fortificării dreptului Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își va pierde suveranitatea.

Referendumul a avut loc în pofida piedicilor puse de autoritățile de la Chișinău. Autoritățile centrale ale Moldovei au calificat acțiunile Găgăuziei drept manifestare a separatismului, chiar dacă inițiatorii plebiscitului sunt reprezentanți importanți ai partidelor de guvernare, iar decizia de petrecere a referendumului a fost adoptată unanim de toți deputații APG, inclusiv de președintele Adunării, membrul PDM, Dmitri Constantinov și de președintele fracțiunii PDM în Adunare, Demian Caraseni. Pe faptul petrecerii referendumului Procuratura Generală a intentat deja un dosar penal, iar conturile Comitetului executiv al Găgăuziei au fost blocate de autoritățile centrale pentru a nu admite organizarea acestuia.

La urnele de vot s-au prezentat 70,42% din populația cu drept de vot din regiune, astfel plebiscitul fiind considerat valid. Majoritatea absolută a alegătorilor au pledat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală și pentru dreptul la autodeterminare a UTA Găgăuzia în cazul în care țara își va pierde suveranitatea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?