X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Štefan Füle: Uniunea Europeană trebuie să-i ofere Ucrainei perspectiva de aderare

3 feb. 2014,, 13:00   Externe
4384 2
Foto: agerpres.ro
Uniunea Europeană trebuie să-i promită Ucrainei perspectiva de aderare, consideră comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Štefan Füle , într-o declarație făcută în cadrul Conferinței pe probleme de securitate de la Munchen, desfășurată la sfîrșitul săptămînii trecute, informează ITAR-TASS. 'Dacă dorim în mod serios să ajutăm transformarea Ucrainei și a altor țări din fosta Uniune Sovietică, atunci Acordul de asociere ar trebui să fie doar primul pas făcut de noi', a spus Fule, citat duminică de EUobserver.

'Nu vom putea ajuta aceste țări fără a utiliza cel mai puternic instrument — extinderea", a adăugat comisarul european. "Nu poți să le propui Acordul de asociere și să le spui în același timp că acesta nu le va da niciodată posibilitatea de a adera la Uniunea Europeană', a afirmat Fule, precizînd că 'UE ar trebui să fie mai hotărîtă'.

Pentru o astfel de perspectivă a pledat și senatorul american John McCain în cadrul Conferinței pe probleme de securitate de la Munchen. Pentru rezolvarea crizei actuale din Ucraina, el a cerut Bruxellesului să propună Kievului noi negocieri în vederea aderării la UE, potrivit Deutsche Welle. Fosta republică sovietică este cuprinsă de aproape trei luni de o mobilizare proeuropeană fără precedent după Revoluția Portocalie din 2004, ca urmare a refuzului autorităților de a semna Acordul de asociere la UE, care au preferat să se reorienteze spre Rusia.

'Mi-ar plăcea foarte mult să văd negocieri noi cu privire la aderarea Ucrainei la UE', a afirmat McCain, într-un interviu acordat duminică Reuters, în cadrul forumului de la Munchen, pe agenda căruia au figurat situația din Siria, problema nucleară a Iranului și criza din Ucraina.

'Poate că în perioada de tranziție ar fi nevoie de un guvern tehnocrat, negocieri în acest sens se duc. Este clar de asemenea că la aceste discuții trebuie să participe și Fondul Monetar Internațional, deoarece Ucraina este într-o criză economică profundă', a mai spus senatorul republican, făcînd apel la SUA și UE să ia în considerare sancțiuni împotriva oligarhilor ucraineni.

În același timp, el a pledat pentru mai mult realism în relațiile cu Rusia și cu președintele Vladimir Putin.'Trebuie să înțelegem ceea ce vrea cu adevărat Putin. El are o viziune despre modul de a reinstaura imperiul rus', a spus McCain, potrivit căruia așa se explică presiunea exercitată de Moscova asupra mai multor țări din Europa de Est, dintre care Ucraina este exemplul cel mai viu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?