X 
Cutremure stiri: 502

Doi eurodeputaţi din partea României propun ca Uniunea Europeană să devină membră cu drepturi depline în negocierile în formatul 5+2

31 ian. 2014,, 09:50   Societate
2529 0
Foto: caleaeuropeana.ro
Eurodeputaţii Grupului Partidului Popular European Elena Băsescu şi Cristian Preda propun ca Uniunea Europeană să devină membră cu drepturi depline în negocierile în formatul 5+2. Propunerea se regăseşte într-o rezoluţie despre dreptul la educaţie în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, semnată de cei doi eurodeputaţi.

Potrivit agenţiei „Infotag”, într-un comunicat al eurodeputaţilor români se spune că Elena Băsescu solicită o mai mare implicare a Uniunii Europene în negocierile în formatul 5+2, pentru găsirea unei soluţii a conflictului transnistrean, care să ţină cont de frontierele Republicii Moldova recunoscute internaţional.

„Nu este normal ca Uniunea Europeană sau România să nu fie implicate direct în rezolvarea unui conflict îngheţat de la graniţele lor. Asta deşi ţara noastră a fost cea mai activă în găsirea unei soluţii la problema transnistreană”, spune Elena Băsescu.

În rezoluţie, eurodeputaţii condamnă „acţiunile de intimidare şi încălcările repetate ale dreptului fundamental la educaţie în limba maternă, de către pretinsele autorităţi de la Tiraspol, care nu fac decît să destabilizeze Republica Moldova, într-un moment crucial pentru viitorul său european”.

„Noi, ca parte a aceluiaşi popor, nu putem închide ochii la aceste provocări şi trebuie să susţinem cu toate forţele parcursul european al Republicii Moldova”, spune Elena Băsescu.

Cristian Preda califică drept inacceptabile acţiunile Federaţiei Ruse prin care încearcă să îndepărteze ţări precum Ucraina sau Moldova de pe traiectoria lor europeană.

„Moldova, elev-model al Parteneriatului Estic, trebuie susţinută prin toate mijloacele de către Uniunea Europeană. Am în vedere, în mod special, semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului de asociere pînă la sfîrşitul primăverii, dar şi liberalizarea regimului de vize”, a spus Preda.

Deputatul european menţionează că Acordul de „sociere cu Moldova se va aplica pe întreg teritoriul acesteia, inclusiv în regiuni precum Transnistria sau Găgăuzia, reprezentînd o şansă semnificativă de modernizare şi dezvoltare economică pentru ele.

Rezoluţia a fost acceptată de celelalte grupuri politice din forul european şi va fi discutată şi votată pe 6 februarie, în şedinţa plenară a Parlamentului European de la Strasbourg.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав