X 
Cutremure stiri: 507

Leul scade, prețurile cresc

27 ian. 2014,, 13:40   Societate
4644 2
Foto: comments.ua
„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu stabilește prețurile la benzină, motorină și gazul lichefiat. Noi sîntem abilitați să calculăm și să stabilim tarifele la energia electrică și gazele naturale. Iar referitor la produsele petroliere, Agenția doar monitorizează ca profitul net al furnizorilor să nu depășească 10%”, a explicat pentru NOI.md directorul general al ANRE, Victor Parlicov, solicitarea importatorilor de produse petroliere de a majora prețurile la stațiile PECO.

Victor Parlicov a refuzatsă facă comentarii pe marginea acestei probleme.

De altfel, solicitarea importatorilor de produse petroliere poate fi înțeleasă, or, ei achită benzina și motorina în valută. Însă majorările ulterioare în lanț ale prețurilor chiar nu pot fi justificate prin scumpirea produselor petroliere. În cazul în care agentul economic nu se ocupă de transportul de mărfuri sau pasageri, ponderea benzinei în costul total al mărfii este infimă.

Un alt funcționar de rang înalt din cadrul ANRE ne-a comunicat că cel mai mult are de suferit bugetul de stat din cauza venitului ratat de la comercializarea benzinei și motorinei pe tichete. De menționat că diferența dintre prețul unui litru de benzină la stațiile PECO și cel eliberat pe tichete poate atinge la 60 de bani. Întrebarea „cine suportă pierderile vînzătorului în cazul unor majorări neașteptate ale prețurilor la marfa importată?” este pur retorică, or, aceste pierderi sînt suportate de cei care plătesc pentru combustibil la stațiile de alimentare.

Și încă un moment interesant: specialiștii ANRE pot verifica dacă profitul furnizorului nu depășește pragul de 10 la sută doar la sfîrșitul anului financiar. Potrivit interlocutorului din cadrul ANRE, asemenea cazuri încă nu au fost înregistrate. În această situație ar fi potrivită expresia lui Stanislavski: Nu cred!
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав