X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Fără prezent nu există viitor: către anul 2025 numărul nou-născuților se va reduce cu 20%

24 ian. 2014,, 09:00   Societate
2968 4
Foto: libertatea.ro
Către anul 2025, în Moldova numărul copiilor cu vîrsta de pînă la un an, se va reduce cu 20% comparativ cu anul 2012 (38,8 mii). Aceasta este opinia experţilor IDIS Viitorul Olga Gagauz şi Mariana Buciuceanu-Vrabie, expusă în cadrul prezentării studiului „Calitatea vieţii copiilor – un factor de impact în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”.

Potrivit agenţiei „Infotag”, experţii afirmă că se va reduce şi numărul copiilor cu vîrsta de 1-6 ani – cu 10%, în timp ce numărul celor cu vîrsta 7-17 ani nu se va schimba considerabil.

„Pentru a asigura creşterea populaţiei Moldovei, în fiecare familie trebuie să fie cîte trei copii, ceea ce la noi în ţară este aproape imposibil”, a spus Gagauz.

Potrivit ei, reducerea natalităţii este provocată de situaţia social-economică instabilă din ţară, veniturile mici, sărăcie, migraţia de muncă şi răspîndirea comportamentului deviant (alcoolism, narcomanie, violenţa în familie, suicid, delicvenţă).

„În zonele rurale fiecare al treilea copil trăieşte sub limita sărăciei, numărul lor ajungînd la 70 de mii. Cu cît mai mulţi copii sînt în familie, cu atît ei sînt mai expuși sărăciei”, a menţionat expertul.

Aceasta a comunicat că în ultimii ani a crescut considerabil numărul suicidelor în rîndurile copiilor, cel mai vulnerabil grup fiind băieţii în vîrstă de 11-14 ani, din mediul rural şi familii social vulnerabile. De asemenea, o problemă acută este maternitatea timpurie. În 2012 au fost înregistrate 739 de naşteri în rîndurile fetelor în vîrstă de 15-17 ani.

Potrivit experţilor, pentru soluţionarea problemei trebuie create mai multe locuri de muncă, inclusiv la domiciliu, majorate pînă la minimul de existenţă indemnizaţiile pentru naşterea copilului.

Aceştia afirmă că progresul economic, dezvoltarea infrastructurii sociale, atragerea investiţiilor în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale ar influenţa pozitiv situaţia demografică din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?