X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Mihai Ghimpu i-a adresat un mesaj lui Vlad Plahotniuc (VIDEO)

22 ian. 2014,, 13:35   Politică
10212 12
Foto: noi.md
Membrii Partidului Liberal critică proiectul Partidului Democrat privind sistemul electoral mixt. În cadrul unei conferințe de presă liberalii s-au arătat indignați de existența unei mari discrepanțe între numărul circumscripțiilor din Chișinău și cel al circumscripțiilor pentru UTA Găgăuzia, acuzînd Partidul Democrat că urmărește alte interese.

„În proiectul de lege este scris că la Chișinău vom avea doar 8 circumscripții: 7 în oraș și una pentru toate suburbiile, unde sînt 112 mii de alegatori. În Găgăuzia sînt tot 112 mii de cetățeni, dar PD a desemnat trei circumscripții, făcînd ca votul de acolo sa fie la fel de puternic”, a spus Munteanu.

În același timp, liderul PL, Mihai Ghimpu, consideră că proiectul oferă mai multă posibilitate de cîștig la alegeri Partidului Comuniștilor. Asta deoarece proiectul limitează dreptul de vot pentru cetățenii care pledează pentru Uniunea Europeană și oferă posibilități celor care pledează pentru Uniunea Vamală.

„Stimați PD-iști, domnule autor Vlad Plahotniuc, mai analizați și gîndiți-vă cînd veniți cu astfel de proiecte. Eu am spus odată ca tot ceea ce faceți e pentru a aduce PCRM la guvernare și atunci va fi pus punct cursului european. Iată ce înseamnă să faci politică mare atunci cînd nu prea știi «a scrie versuri»”, a spus Ghimpu.

Liberalii au declarat că au expediat o adresare Consiliul Europei, Comisiei de la Veneția, ambasadelor UE, în care argumentează că proiectul încalcă Constituția și dreptul de vot al cetățenilor țării.

PD a transmis spre expertizare Comisiei de la Veneția un proiect privind implementarea sistemului electoral mixt, care prevede că cetățenii vor putea vota atît pentru liste de partid pe circumscripţia naţională, cît şi pentru fiecare candidat în parte pe circumscripţia uninominală.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?