Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Dorin Chirtoacă e trist: autorităţile centrale au limitat veniturile municipiului

21 ian. 2014,, 17:50   Societate
7573 2
Foto: noi.md
Olga MOCANU

Pe 30 ianuarie, Consiliul Municipal va examina în lectură finală proiectul bugetului municipiului. În ajunul Anului Nou, Parlamentul a operat modificări la Codul fiscal, limitînd valoarea maximă a taxelor locale. Şefa direcţiei financiare din cadrul Primăriei Chişinîului Veronica Herţa deja a declarat că modificările vor avea un impact negativ asupra bugetului capitalei: taxele stabilite de parlament sînt mai mici decît cele din anul 2013. Însă cei de la Primărie au decis să nu ajusteze proiectul la noile reguli. Mai mult, Primăria a majorat veniturile şi cheltuielile pentru lectura a doua.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului municipal vor constitui 2 mild. 693 mil. 069.2 mii lei (în creştere cu peste 30 mil. faţă de prima lectură). Cheltuielile – 2 mild. 873 mil. 178,8 mii de lei (plus circa 70 mii lei). Deficitul bugetului va fi de 180 mil. 109,7 mii lei, sau cu 40 mil. mai mult decît de preconiza anterior.

În anul trecut, Consiliul Municipal a modificat mărimea taxelor locale existente şi introdus unele noi. De exemplu, pentru un metru pătrat de publicitate a fost stabilită o taxă de 500 de lei pe an. Parlamentul a redus această taxă pînă la 300 de lei. Impozitul pe pieţe a constituit la Chişinău – de la 12 pînă la 720 de lei pentru un metru pătrat pe an, în funcţie de tipul activităţii comerciale, Acum, plafonul maxim constituie 96 de lei pentru un m.p. pe an. Pentru cazinouri, consiliul a stabilit o taxă de 150 de mii de lei pe an, iar parlamentul a redus-o pînă la 50 de mii de lei. 100 – este valoarea maximă a impozitului pentru sălile cu aparate de joc, indiferent de numărul acestora, în timp ce Consiliul Municipal a stabilit o taxă de 15 mii de lei pe an pentru fiecare aparat de joc.

Primarul general Dorin Chirtoacă s-a întristat şi acum declară sus şi tare că autorităţile centrale limitează competenţele unităţilor administativ-teritoriale. Potrivit lui, aprobarea modificărilor în cauză de către parlament reprezintă un lobby al unor întreprinzători (cei din domeniul publicităţii, proprietarii de cazinouri şi pieţe de flori). Aceştia se judecă cu Primăria mai mult de un an şi nu achită impozitele, şi, se pare, că au găsit o cale de a-şi soluţiona prorblemele.

Nimic personal

Între timp, parlamentarii afirmă că aceste modificări nu vizează pe nimeni personal. Ei doar au făcut ordine acolo, unde unii primari îşi permiteau să stabilească taxe şi impozite locale exagerate, ce constituiau o povară pentru oamenii de afaceri.

Consilierii comunişti, de asemenea, consideră că modificările vor fi benefice pentru capitală. Asta deoarece s-a văzut încă anul trecut că întreprinzătorii nu vor face faţă noii politici fiscale a lui Dorin Chirtoacă, care a majorat povara fiscală asupra business-ului, în medie cu 10%.

Acum, afirmă consilierii, Primăria s-ar putea pomeni cu o creştere a deficitului bugetar. Însuşi consilierii însă nu îşi fac mari griji în această privinţă. Ei înceacă să soluţioneze problema prin cîteva metode.

Prima. Intenţionează să conteste documentul la Curtea Constituţională. A doua. Potrivit Veronicăi Herţa, conform art.24 al Legii cu privire la finanţele publice locale, municipalitatea are dreptul să nu revizuiască capitolele deja formate ale bugetului, iar deficitul apărut din cauza neacumulărilor taxelor locale poate fi compensat din bugetul de stat. Deja au fost expediate scrisorile de rigoare pe adresa guvernului şi parlamentului.

A treia: grupul de lucru, format din membrii PLDM, precum şi reprezentanţii organelor puterii locale, vor pregăti un proiect de lege cu privire la modificarea capitolului privind taxele locale din Codul fioscal. Această decizie a fost adoptată recent, în urma consultărilor organizate de PLDM cu participarea primarilor. Preşedintele PLDM Vlad Filat a declara că „Moldova trebuie să aibă o legislaţie foarte clară şi corectă. Eu sînt absolut convins că în timpul apropiat vom avea un proiect de modificare a legii, aşa că vom soluţiona problema, apărută în legătură cu modificîrile la Codul Fiscal. Cu siguranţă, această plafonare nu trebuie să existe, însă trebuie să fie nişte reguli foarte clare de stabilire a mărimii taxelor locale”.

***Cheltuielile bugetului municipal Chişinău constituie 234 euro pe cap de locuitor. La Bucureşti, acest indicator constituie 422 euro, iar la Moscova – 3020 de euro***

Cum vor fi cheltuiţi banii contribuabililor?

Reieşind din proiectul bugetului municipal, 57,6% din cheltuielie generale (fără cheltuielile pentru întreţinere aparatului administrativ) sînt prevăzute pentru nevoi sociale ( 1,66 mild. lei). În comparaţie cu anul trecut, alocaţiile s-au majorat cu 141,6 mil. lei. În scopuri economice (reconstrucţia fondului locativ, transport, asamblarea troleibuzelor etc) se propane alocarea a 23,4% din toate cheltuielile, sau 671,3 mil. lei (în creştere cu 80,5 mil. Lei). Pentru investiţii capitale sînt prevăzute 11,4% din cheltuieli, sau 327,5 mil. lei (+ 17,2 mil. lei). Totodată, jumătate dintre acestea vor fi obţinuite din contul împrumururilor externe (150 mil. de lei vor fi alocate de donatorii străini pentru reparaţia străzilor centrale din capitală). Cheltuielile pentru aparatul administrativ vor constitui 3,3% şi vor atinge 93,8 mil. de lei (+ 11,2 mil. lei).

Totodată, pentru învăţămînt, în anul acesta, aleşii locali intenţionează să cheltuie o sumă record de 1,2 mild. lei, sau 42,8% din cheltuieli. Din această sumă, 26,5 mil. de lei vor fi direcţionate pentru paza şi securitatea instituţiilor de învăţămînt. Astfel, pentru procurarea şi instalarea camerelor video sînt alocate 600 mii de lei; pentru instalarea iluminatului în baza fotoelementelor în instituţiile de învăţămînt - 250 de mii de lei; pentru procurarea şi instalarea sistemelor de interfoane la grădiniţe – 300 de mii de lei, iar pentru ridicarea gardurilor în jurul teritoriului instituţiilor de învăţămînt – 1,2 mil. de lei. Pentru instalarea sistemelor antiincendiare în şcoli sînt prevăzute 33 de mii de lei.

Pentru procurarea utilajului tehnic – 2 mil. de lei (jumătate dintre care va fi instalat în instituţiile preşcolare, iar cealaltă jumătate – va fi destinată pentru extinderea proiectului „bufetului suedez” în şcoli). Pentru deschiderea noilor grupe în grădinţie vor fi alocate 4 mil. de lei, iar pentru reparaţia capitală în şcoli şi licee sînt prevăzute 23,9 mil. de lei.

Pentru necesităţile culturii în municipii se propune alocarea a 113,8 mil. de lei sau 4% din cheltuieli. Dintre acestea, direcţia cultură va primi 44,9 mil. de lei, grădina zoologică - 12 mil. delei, iar teatrele municipale– 8, 9 mil. de lei.

Pentru sănătate vor fi alocate 2% din cheltuielile municipiului, sau 56,9 mil. de lei. Din aceste mijloace, Centrul municipal de plasare şi reabilitare a copiilor va primi 10,8 mil. de lei, pentru procurarea echipamenului tehnic la spitale vor fi alocate 17,2 mil. de lei; pentru reparaţia capitală a instituţiilor medicale 22,5 mil. de lei; pentru asigurarea unor categorii de pacienţi cu medicamente compensate - 1,8 mil. de lei; pentru bucătăria nou-născuţilor – 700 de mii de lei; pentru protezarea gratuită a pensionarilor - 1,2 mil. de lei.

Pentru asigurarea şi asistenţa socială a populaţiei primăria va aloca 9% din cheltuieli sau 255,5 mil. de lei. Dintre acestea, 23,1 de mil. de lei sînt prevîzute pentru achitarea compensaţiilor pentru călătoria în transportul public (60 de lei pe lună), 1 mil. de lei (700 de lei pe an pentru o persoană) - compensaţiile la transport pentru persoanele ce nu se pot deplasa; pentru ajutorul lunar al copiilor organi se preconizează alocarea a 7,2 mil. de lei (600 de lei pe lună); pentru ajutorul material pentru pensionari de sărbători – 8 mil. de lei; pentru cantinele sociale - 3,2 mil. de lei (25 de lei pentru un prînz) etc.

Pentru gospodăria locativ-comunală sînt prevăzute 352,9 mil. de lei. Dintre acestea, 106 mil. de lei sînt destinate nemijlocit pentru gestionarea gospodăriilor locativ-comunale (pentru exploatarea fondului locativ – 25,7 mil. de lei şi pentru reparaţie – 13,9 mil. de lei). Totodată, transferurile către parcul Dendrariu constituie 5,6 mil. de lei, către ÎM „Autosalubritate” – 1,4 mil. de lei, iar pentru ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” – 54,9 mil. de lei..

Aproximativ 247 mil. de lei, în cazul adoptăriii bugetului, vor fi alocate direcţiei transport public şi căi de comunicare. Din aceste mijloace, pentru exploatarea şi reparaţia străzilor vor fi cheltuite 120 mil. de lei, pentru curăţarea străzilor – 36,8 mil. de lei, iar pentru iluminatul stradal - 85,7 mil. de lei. Lucrările de proiectare pentru viitoare proiecte vor costa direcţia 4,4 mil. de lei.

Nemijlocit pentru infrastructura drumuruilor şi transportului vor fi alocate 319,9 mil. de lei. Dintre acestea, 97,8 mil. de lei vor constitui transferurilr pentru reparaţia drumurilor; 133,8 mil. de lei vor fi alocate direcţiei transport electric (50 mil. de lei vor fi destinate pentru asamblarea troleibuzelor). Parcul urban de autobuze va primi 88,3 mil. de lei.

Havuzurile şi scările sînt prioritare

Pentru investiţiile capitale municipalitatea va cheltui 7,5% sau 177,5 mil. de lei. Dintre care 168,9 mil. vor fi alocate nemijlocit direcţiei construcţii capitale ((93,2 mil. de lei pentru investiţii şi 75,7 mil. de lei pentru reparaţii capitale).

Dacă examinăm proiectele, atunci în anul acesta, în afara reparaţiilor acoperişurilor, pereţilor şi ferestrelor în diferite instituţii, vor fi reconstruite şi cîteva terenuri sportive. Cîte 240 de mii de lei vor fi alocate pentru cîteva instituţii municipale pentru construcţia terenurilor de mini-fotbal. Autorităţile mai promit să constuiască un bazin la liceul Natalia Gheorghiu de la Rîşcani (1 mil. de lei) etc.

Autorităţile intenţionează să cheltuie 6,2 mil. de lei pentru instalarea sculpturilor şi amenajarea scuarului în faţa monumentelor victimelor deportărilor staliniste şi reparaţia havuzului. Vor fi alocate şi mijloace pentru reparaţia a două biblioteci. Reconstrucţia staţiei centrale de salvare v a costa municipalitatea 2 mil. de lei, iar construcţia unei staţii noi în parcul La izvor – 1,5 mil. lei.

În acest an autorităţile intenţioneată să se ocupe de reconstrucţia havuzurilor. De exemplu, a celui în faţa Taatrului de Operă şi Balet (2,2 mil. de lei), din parcul central (170 de mii de lei) şi a două havuzuri de pe str. Dacia (cîte 170 de mii de lei). De asemenea, va fi construită o fîntînă arteziană în curtea unei biserici de pe str. N. Dimo (670 de mii de lei).

În anul curent vor fi reparate secţiile mai multor spitale, pentru care vor fi alocate 23,2 mil. de lei (laboratorul şi sala de operaţii ale spitalului Sf. ArhanghelMihail, secţia de reanimare a spitalului SfîntaTreime, secţia stomatologică a IMSP Centrul Stomatologic Municipal de Copii, va fi reparat acoperişul spitalului nr.1 etc).

Autorităţile municipale intenţionează să cheltuie 710 mii de lei pentru reparaţia reţelelor electrice din clădirea Primăriei. Va fi reparată şi clădirea arhivei centrale (989 mii de lei) şi va fi amenajat cimitirul central (1 mil. de lei). Alte 180 de mii de lei vor fi alocate pentru lucările de proiectare a reconstrucţiei sediului Procuraturii Chişinău.

Sume mari vor fi alocate pentru trasarea reţelelor de canalizare, a apeductelor şi gazoductelor în municipiul Chişinău. Au fost prevăzute mijloace pentru reconstrucţia scărilor din parcul Valea Morilor (4 mil. de lei), precum şi pentru reconstrucţia podului din parcul La Izvor (2,1 mil. de lei).

În ceea ce priveşte drumurile, 3,4 mil. de lei vor fi alocate pentru construcţia segmentului de drum, ce leagă str. Ceucari de str. Studenţilor. De asemenea, 1 mil. de lei este prevăzut pentru reparaţia şoselei Balcani, iar 350 de mii de lei pentru reabilitarea a două străzi din capitală – Dragomirna şi Rariştii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?