X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dudoglo: Rezultatele referendumului din Găgăuzia ar trebui să fie consacrate în Constituția Republicii Moldova

20 ian. 2014,, 03:43   Societate
7494 5
Foto: gagauzinfo.md
Adunarea Populară a Găgăuziei "ar trebui să înainteze recurs împotriva deciziei instanței de judecată din Comrat privind anularea deciziei organului legislativ al autonomiei despre organizarea referendumului la 2 februarie 2014", - a declarat pentru publicația mișcării "Noua Găgăuzie" liderul acestei mișcări și a filialei găgăuze a Partidul Democrat din Moldova, primarul orașului Comrat, Nikolai Dudoglo.

Potrivit liderului Partidului Democrat din Moldova în Găgăuzia, "declarațiile președintelui țării vecine România, Traian Băsescu, din nou, ne confruntă cu problema viitorului Găgăuziei ". "În Legea" Cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia ( Gagauz-Yeri ) ", este clar stipulat dreptul la auto-determinare , în caz de pierdere de către Republica Moldova a suveranității sale. Declarațiile negîndite ale liderului statului vecin inspira neliniște și nesiguranță în viitorul nostru. Aceasta neliniștește nu numai Găgăuzia, dar și întreaga țară", - consideră el.

Dudoglo , de asemenea, a amintit: " În 2003, cînd a fost modificată Constituția Republicii Moldova, UTA Găgăuzia ( Gagauz Yeri ), a avut o șansă unică de a fixa dreptul la autodeterminare în Constituția țării, în cazul cînd Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea. Dar acest lucru nu s-a întîmplat. Partidul Comunist aflat atunci la putere, în opinia mea, a trădat așteptările găgăuzilor, care l-au susținut masiv în alegerile parlamentare din 2001 și nu a inclus acest punct vital în Constituție".

"Nu trebuie să ne angajăm acum în reglări de conturi. Să rămînă aceasta pe conștiința liderilor PCRM și să fie judecată de istorie. Cred că trebuie să ne coagulăm în jurul ideii referendumului din 2 februarie privind statutul Găgăuziei și să ieșim organizat la sfat cu poporul, pentru a determina voința alegătorilor din autonomie în ceea ce privește statutul Găgăuziei. Referendumul este , mai presus de toate , exprimarea voinței poporului. Și el trebuie neapărat petrecut. Noi toți trebuie să ne unim în jurul acestei idei și să luăm parte activ la referendum. Aceasta ne va permite să aflăm opinia oamenilor cu privire la statutul Găgăuziei, și va oferi baza pentru ca autoritățile autonomiei să ceară Parlamentului fixarea dreptului Găgăuziei la autodeterminare în Legea fundamentală a țării. Dacă acest lucru se va întîmpla noi și urmașii noștri vom fi garantați de faptul că Găgăuzia și Republica Moldova nu-și vor pierde suveranitatea și micul popr găgăuz nu se va mai teme pentru viitorul său. Ideea referendumului cu privire la statutul Găgăuziei, rezultatele sale și consolidarea lor ulterioară în constituție ar trebui să fie o problemă majoră pentru întreaga societate găgăuză " , - a declarat Nukolai Dudoglo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?