X 
Cutremure stiri: 502

UE își exprimă îngrijorarea față de legile împotriva manifestanților în Ucraina

17 ian. 2014,, 16:10   Externe
3046 0
Foto: obozrevatel.com
Uniunea Europeană și-a exprimat vineri îngrijorarea după adoptarea de către Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a noilor legi, denunțate de către opoziție ca o tentativă pentru a pune capăt mișcării de contestare cu care se confruntă autoritățile de la Kiev de la sfîrșitul lunii noiembrie, informează AFP.

'Sînt îngrijorată profund în legătură cu evenimentele de la Kiev', a indicat într-un comunicat șefa diplomației europene Catherine Ashton, denunțînd textele votate 'în grabă' și care limitează 'drepturile fundamentale' ale cetățenilor ucraineni. Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate comună a denunțat măsurile ce restrîng dreptul de întrunire și libertatea de exprimare și a mass-media.

'Aceste evenimente nefericite se întîmplă într-un moment de criză politică și nu contribuie la consolidarea încrederii', a declarat Ashton, pledînd pentru o 'soluție politică' care 'nu se poate realiza decît printr-un dialog cuprinzător cu toate părțile interesate'.

Catherine Ashton i-a cerut președintelui ucrainean Viktor Ianukovici să ia măsuri pentru revizuirea acestor legi.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a declarat pe contul său de pe Twitter că este 'profund îngrijorat de legislația care limitează libertățile și contravine aspirațiilor europene ale Ucrainei și angajamentelor sale pentru un acord de asociere'cu UE.

Parlamentul ucrainean, dominat de parlamentarii partidului de guvernămînt, a adoptat joi o serie de legi care înăspresc sancțiunile împotriva manifestanților. Instalarea neautorizată a corturilor sau a podiumurilor în locuri publice vor fi pedepsite cu 15 zile de detenție.

În plus, alte legi prevăd pedepse cu închisoarea de pînă la cinci ani pentru persoanele care blochează clădiri guvernamentale, măsuri și amenzi împotriva persoanelor care manifestează cu mască sau cagule pe cap sau persoane care manifestează în coloane de mașini.

Defăimarea pe internet va fi, de asemenea, pedepsită cu amenda sau muncă în folosul comunității, amintește France Presse. O mobilizare în masă, fără precedent după 'revoluția portocalie' în 2004, s-a produs în Ucraina, ca urmare a deciziei autorităților de a suspenda semnarea Acordului de asociere la UE, în favoarea unei apropieri de Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав