X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Scandal în SUA: fostul șef al Pentagonului a dezvăluit un secret militar și adevărul despre Obama

9 ian. 2014,, 03:02   Externe
8984 0
Foto: topwar.ru
Fostul secretar american al Apărării Robert Gates critică vehement modul în care a fost condus războiul din Afganistan de către administraţia lui Barack Obama în memoriile sale, afirmînd că preşedintele însuşi nu mai credea în propria politică.

În memoriile sale intitulate "Duty: Memoirs of a Secretary at War", care vor apărea la 14 ianuarie şi din care New York Times şi Washington Post au publicat extrase marţi, fostul şef al Pentagonului (2006-2011) în timpul preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama este foarte acid.

El descrie în special o reuniune din martie 2011 în cursul căreia preşedintele democrat pare să nu mai creadă în strategia pe care o decisese cu 18 luni înainte, trimiţînd 30.000 de militari suplimentari şi îşi exprimă dubiile cu privire la capacităţile generalului David Petraeus, comandantul forţelor din Afganistan.

"Eram acolo, mi-am spus: preşedintele nu mare are încredere în comandantul său (militar), nu îl poate suporta pe (preşedintele afgan Hamid) Karzai, nu crede în propria strategie şi nu consideră acest război ca fiind al său. Pentru el este vorba doar despre a se retrage", scrie Gates, un republican care a acceptat să rămînă la conducerea Pentagonului în timpul administraţiei lui Barack Obama.

El era "sceptic, dacă nu total convins, că (strategia sa) va eşua", a adăugat el.

Refuzînd să intre în polemică, administraţia a subliniat că preşedintele "îi este recunoscător lui Bob Gates pentru munca sa în calitate de secretar al Apărării".

"Este de notorietate publică faptul că preşedintele a fost întotdeauna hotărît să ducă la bun sfîrşit misiunea de destructurare a Al-Qaida asigurîndu-se că avem un program clar, care se va încheia în acest an, pentru a pune capăt progresiv războiului", a subliniat Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvînt a Consiliului pentru securitatea naţională (NSC) al preşedinţiei americane.

În cartea sa, Robert Gates îşi povesteşte exasperarea în faţa gestionării afacerilor legate de apărare de către Casa Albă, "care a adus micromanagementul şi imixtiunea în operaţiunile sale la un nou nivel".

"Deşi prea devreme pentru această administraţie, suspiciunea şi neîncrederea în generali manifestată de oficiali ai Casei Albe, inclusiv preşedintele şi vicepreşedintele, au devenit o mare problemă", regretă el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?