X 
Cutremure stiri: 502

Poziția dură a Tiraspolului crează probleme Federației Ruse

28 dec. 2013,, 11:28   Politică
16764 9
Foto : tribuna.md
Transnistria insista tot mai mult pe recunoasterea ca stat independent la nivel international. In acelasi timp, dialogul cu Chisinaul devine tot mai dur. Comentatorii politici sustin ca asta in urma parafarii de catre Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Totodata, ei constata ca pozitia dura a conducerii separatiste, nu face decat sa creeze probleme Ministerului de Externe al Federatiei Ruse.

Liderul separatist Evghenii Sevciuk a declarat in repetate randuri ca regiunea se simte marginita si limitata din cauza Chisinaului in diferite domenii. La conferinta de presa de la finele anului, Sevciuk a declarat ca in 2014, Tiraspolul va inaspri controlul ce tine de plata impozitelor de catre scolile cu predare in limba româna si a militarilor moldoveni din zona de Securitate.

Evghenii Șevciuk, Liderul Autoproclamatei RMN: «Perioada in care, cu intentii bune fata de partenerii nostri, am creat asemenea conditii de existenta necontrolata a ajuns la final».

Planurile de viitor ale celor doua maluri ale Nistrului sunt total diferite. Pe viitor, Transnistria se vede un stat independent, membrul al Uniunii Vamale.

Bogdan Țîrdea, Politolog: «Ei vor implementa si sistemul de invatamant al Federatiei Ruse, acolo moneda este rubla, vor implementa simbolistica rusa, standardele militare rusesti. Transistria va iesi definitiv din campul normtiv, economic si politic al Moldovei».

Sunt insa vociferate si idei inconsecvente ale conducerii transnistrene.

Nicolae Chirtoacă, Directorul Institutului Independent Pentru Cercetări Strategice: «Este greu de inteles care este strategia de care se conduce Tiraspolul, cel putin nu este o situatie adecvata. Pe de o parte, asa numitul presedinte Sevciuk acuza autoritatile de la Chisinau de lipsa de transparenta in procesul de negocieri, chiar daca nu e asa».

In acelasi timp, comentatorii politici sustin ca retorica dura a Tiraspolului a fost provocata de asocierea Moldovei cu Uniunea Europeana.

Bogdan Țîrdea, Politolog: «Asta insemana ca mai devreme sau mai tarziu vom adera la NATO, la zona econimica si politica. Asta inseamna ca, mai devreme sau mai tarziu, va fi atac la scolile rusesti, la Mass Media ruseasca, la biserica ortodoxa rusa».

Totodata, Nicolae Chirtoaca sustine ca actiunile Tiraspolului nu coincide cu politica oficiala a Rusiei.

Nicolae Chirtoacă, Directorul Institutului Independent Pentru Cercetări Strategice: «Pozitia dura a Tiraspolului va crea anumite probleme Ministerului de Externe de la Moscova. Asta pentru ca exista doua linii de subiect a negocierilor Transnistriei cu Chisinau si Moscova. Pe de o parte este Ministerul rus de Externe, care vine cu declaratii corecte, iar pe de alta parte, vicepremierul Rogozin si echipa sa. Pe el mizeaza Tiraspolul. Deja trebuie sa vedem in ce masura aceasta echipa promoveaza politica oficiala a Rusiei».

Recent, vicepremierul Eugen Carpov a declarat ca Ministerul rus de Externe are o pozitie negative fata de decizia Transnistriei de a implementa legislatia rusa. Pozitia insa nu a fost anuntata oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав