X 
Cutremure stiri: 501

Anul 2013 a fost marcat de corupţie, conflicte de interese şi dosare la comandă - avocat

27 dec. 2013,, 17:20   Societate
7447 0
Foto: infotag.md
"Anul 2013 în Republica Moldova a fost marcat de corupţie, conflicte de interese şi dosare la comandă", consideră avocatul Ana Ursachi.

Solicitată de reporterul "Infotag", Ana Ursachi a menţionat că anul a început cu tragicul incident din "Pădurea Domnească", soldat cu moartea unui om, şi se încheie cu decizia ruşinoasă a deputaţilor de a desemna cîte trei reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliului Superior al Procurorilor şi Consiliului Superior al Magistraturii, unii dintre care sînt rude între ei.

"Vînătoarea din "Pădurea Domnească" a scos la iveală mai multe probleme, în primul rind, cea a corupţiei şi a conflictului de interese, care în pofida insistenţelor partenerilor noştri europeni nu au putut fi combătute. Dimpotrivă, s-a încercat neglijarea acestor probleme şi chiar nerecunoaşterea existenţei acestora", a spus avocatul.

Potrivit Anei Ursachi, în rezultatul incidentului de la vînătoare au fost intentate şase dosare penale, inclusiv pentru omor din imprudenţă, tăinuirea circumstanţelor omorului, constrîngerea martorilor, imixtiuni în procedura penală, falsificarea probelor, toate avînd statut de crime comise de persoane cu funcţii de răspundere.

"Al doilea eveniment din acest an care vorbeşte despre calitatea justiţiei în Republica Moldova a fost nunta fiului preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii, la care au fost invitaţi mai mulţi magistraţi. A fost un vădit conflict de interese, care a demonstrat de fapt că ceea ce s-a întîmplat în "Pădurea Domnească", atunci cînd procurori şi judecători au participat la o vînătoare comună, a fost adevărat", a menţionat Ursachi.

Avocatul a relatat că unul din aspectele pozitive în 2013 a fost încercarea de a vota pachetul de legi din cadrul Strategiei naţionale de reformare a sectorului de justiţie, care se referă la combaterea corupţiei.

"Chiar dacă o parte din aceste legi au fost adoptate, lupta cu corupţia a rămas doar pe hîrtie, pentru că Parlamentul s-a făcut de ruşine încercînd să desemneze în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor şi Consiliului Superior al Magistraturii, persoane care se află în conflict de interese", a spus Ursachi.

Potrivit avocatului, anul a fost marcat şi de multe dosare la comandă, printre care cel al fostului manager al ”Ascom Group”, Andrei Baştovoi, sau al fostului şef al Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol.

"De asemenea, în anul 2013 am fost martori la răzbunări politice între cei de la guvernare, dezvăluiri şi acuzaţii reciproce care într-un final au făcut vulnerabilă guvernarea în ochii cetăţenilor. În rezultat, cetăţenii trebuie să înţeleagă că nu se pot aştepta la majorări de salarii, noi locuri de muncă îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Politica dusă în 2013 de cei doi Vlazi (Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat – nota red.) nu a făcut decît să ne lase fără aeroport şi fără Banca de Economii", a spus Ana Ursachi.

Avocatul consideră că pentru a supravieţui, statul va pune presiune şi mai mare în anul 2014 pe businessul mic şi mijlociu.

Ana Ursachi a mai menţionat că singurul aspect pozitiv în acest an a fost parafarea Acordului de asociere la Vilnius, însă a precizat că s-a exagerat foarte mult în acest sens.

"Parafarea acestui acord a fost o consecinţă logică a activităţii unui guvern care duce o politică anticomunistă şi se mişcă pe calea democraţiei. Pentru ca acesta să fie semnat şi ulterior implementat mai este foarte mult de lucru. Sper că în urma parafării documentului, va spori responsabilitatea funcţionarilor publici, iar în rezultat vom avea mai puţină corupţie în societate", a spus avocatul Ana Ursachi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав