X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Rusia blochează o acțiune a ONU contra atacurilor aeriene din Siria

20 dec. 2013,, 10:30   Externe
2410 0
Foto: newsru.com
Rusia a blocat propunerea unei declarații a Consiliului de Securitate al ONU exprimînd indignarea față de loviturile aeriene ale guvernului sirian, în special utilizarea fără discernămînt în această săptămînă a armelor grele la Alep, care au ucis peste 100 de persoane, au declarat joi diplomați la Națiunile Unite, informează Associated Press.

Declarația, propusă de Statele Unite, avea nevoie de aprobarea tuturor celor 15 membri ai Consiliului.

Potrivit diplomaților, Rusia, cel mai important aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad, a vrut ca toate referirile la regim să fie eliminate din declarație și atunci Statele Unite au decis să o retragă. Diplomații s-au exprimat sub condiția anonimatului întrucît declarația a circulat privat.

Declarația ar fi condamnat de asemenea violența folosită de toate părțile în Siria și exprima profunda îngrijorare față de nivelul de escaladare a violenței în conflictul sirian, inclusiv utilizarea de rachete Scud și "barili de explozivi" contra cartierelor rebelilor la Alep.

Rusia și China, care de asemenea sprijină guvernul lui Assad, s-au folosit de dreptul de veto la trei rezoluții ce ar fi exercitat presiuni asupra lui Assad pentru a pune capăt violenței. Rezoluțiile au fost susținute de SUA și aliații lor occidentali care sprijină opoziția, amintește AP.

Kurtis Cooper, purtătorul de cuvînt al Misiunii Statelor Unite la ONU, a declarat că SUA sînt "foarte dezamăgite de faptul că o declarație a Consiliului de Securitate ce exprimă indignarea noastră colectivă față de tacticile brutale și care nu țin seama de nimic utilizate de regimul sirian împotriva civililor a fost blocată".

"Aceste bombe baril — și materialele explozive conținute în ele — subliniază și mai mult brutalitatea regimului Assad și pînă unde ei vor merge pentru a ataca și ucide propriul popor, inclusiv femei și copii... Și raidurile aeriene ale regimului în și în jurul /orașului/ Alep au continuat neabătut", a adăugat Cooper. "Cu siguranță, cel puțin, Consiliul de Securitate ar trebui să fie în măsură să condamne astfel de acte barbare", a conchis el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?