X 
Cutremure stiri: 506

Acordurile dintre Kiev și Moscova nu împiedică asocierea Ucrainei la UE

19 dec. 2013,, 10:30   Externe
2330 3
Foto: imemc.org
Acordurile semnate marți între Kiev și Moscova, cu ocazia vizitei în capitala rusă a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, nu împiedică asocierea Ucrainei la UE, a declarat șefa diplomației europene Catherine Ashton, potrivit ITAR-TASS.

''Uniunea Europeană rămîne deschisă pentru semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina. Nu considerăm că acordurile dintre Ucraina și Rusia pot crea piedici pentru aceasta'', a afirmat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Rusia și Ucraina au semnat marți, la Moscova, în prezența președinților Vladimir Putin și Viktor Ianukovici, o serie de acorduri care prevăd, între altele, cumpărarea de titluri de stat ucrainene de către Federația Rusă în valoare de 15 miliarde de dolari și scăderea cu o treime a prețului la gazele naturale rusești livrate fostei republici sovietice.

Referitor la aceste acorduri, cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că UE le va examina cu atenție, făcînd totodată apel să se iasă din situația în care 'fiecare decizie luată de către o țară aflată între UE și Rusia este întotdeauna interpretată ca o decizie în favoarea uneia sau alteia'. Angela Merkel a dat, de asemenea, asigurări că oferta în ceea ce privește asocierea Ucrainei la UE este în continuare valabilă.

De amintit că, sub presiunile Moscovei, guvernul ucrainean condus de premierul Mykola Azarov a anunțat la 21 noiembrie suspendarea procesului de apropiere a Ucrainei față de UE și relansarea relațiilor comerciale cu Rusia și cu alte state din CSI. Această decizie a provocat ample acțiuni de protest la Kiev, acțiuni care continuă și în prezent, opoziția făcînd apel la noi mobilizări în urma acordurilor semnate la Moscova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав