X 
Cutremure stiri: 502

Partidul Forța Poporului trage un SEMNAL de ALARMĂ asupra unei probleme stringente din țară

17 dec. 2013,, 14:26   Politică
5074 1
Foto: noi.md
Partidul Forța Poporului, condus de Nicolae Chirtoacă, este îngrijorat de situația actuală din sectorul agrar al țării și consideră că aceasta necesită o ameliorare urgentă. Într-o declarație a partidului se menționează că „actuala majoritate guvernantă continuă să neglijeze în mod demonstrativ sectorul agrar al economiei naţionale şi problemele cu care se confruntă agricultorii țării”. Potrivit partidului, deși la începutul acestui an „reprezentanții coaliției de guvernare, preocupaţi de eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, au făcut mai multe promisiuni, după depășirea crizei politice și resetării majorităţii parlamentare şi guvernului acesteia, toate promisiunile au fost date uitării”.

„În prezent sectorul agrar din nou se află în fața unor provocări de proporţii. Semnarea Acordului de Liber Schimb Comprehensiv și Aprofundat cu UE teoretic deschide pentru producătorii agricoli o piață imensă cu o capacitate înaltă de cumpărare. Preponderent, din cauza lipsei unor programe naţionale în domeniul de referinţă, care ar asigura un sprijin eficient din partea statului, agricultorii autohtoni riscă să nu devină competitivi pentru a exporta producția agricolă în țările Uniunii Europene. Mai mult decît atît, peste cîțiva ani, după anularea taxelor vamale la importul mai multor produse agricole, ne putem aștepta la o creștere și mai semnificativă a volumului produselor similare şi ieftine din statele UE, ceea ce poate submina sectorul agrar al ţării. Totodată, înrăutățirea eventuală a relațiilor cu Federația Rusă poate crea dificultăți suplimentare pentru exportul produselor agricole pe piața rusească”, menționează sursa citată.

Pe fundalul unor evoluţii îngrijorătoare în sectorul agrar, Partidul Forța Poporului susține plenar revendicările producătorilor agricoli şi intenţia de a organiza acțiuni de protest împotriva actualei politici agrare, incoerente și ineficiente, promovate de partidele din actuala majoritate parlamentară.

Partidul insistă ca Guvernul și Parlamentul, pînă la finele anului, să includă agricultura și dezvoltarea rurală în lista priorităților naționale în Strategia 2020 și Planul de colaborare cu Uniunea Europeană, precum și să realizeze promisiunile ce țin de reducerea cotei TVA pînă la 8%, introducerea impozitului unic agricol și majorarea semnificativă a fondului de subvenționare.

Totodată, Partidul Forța Poporului cheamă producătorii şi antreprenorii care activează în sectorul agrar al țării să-și consolideze eforturile pentru minimalizarea riscurilor cu care se confruntă agenţii economici din acest sector al economiei naţionale.


Declarația integrală a PFP o puteți găsi aici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав