X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Negociatori: În anul 2014 urmează să aibă loc negocieri dificile privind reglementarea transnistreană

16 dec. 2013,, 10:15   Societate
3275 1
Foto: parlament.md
„În anul 2014 urmează să aibă loc negocieri dificile cu privire la reglementarea conflictului transnistrean”, au prognozat participanţi la tratativele în formatul „5+2”, care au ţinut discursuri la conferinţa „Annual Moldovan European integration Debate forum”. Potrivit agenţiei „Infotag”, la conferinţa organizată vineri de Asociaţia de Politică Externă şi Fundaţia Friedrich Ebert, au fost puse în discuţie subiecte privind integrarea europeană a Republicii Moldova, rezolvarea problemei transnistrene şi combaterea corupţiei.

Luînd cuvîntul în calitate de reprezentant al Ucrainei la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a declarat că Ucraina „nu pleacă nicăieri şi va contribui la negocieri şi după încheierea preşedinţiei sale în OSCE din acest an”.

„Preşedinţia a fost recunoscută drept una de succes. Au existat aşteptări mari, legate de preşedinţia Ucrainei, dar au fost şi obstacole. Important este că am reuşit să menţinem dinamica negocierilor, deşi a fost foarte complicat, în special, la prima rundă de negocieri, de la Lvov, care era cît pe ce să fie zădărnicită. Apoi, am rezolvat situaţia şi am obţinut anumite succese spre sfîrşit de an”, a apreciat diplomatul.

Ambasadorul a anunţat că prima rundă de negocieri din anul nou, sub preşedinţia Serbiei şi a Elveţiei la OSCE, va avea loc la sfîrşitul lunii februarie, la Chişinău şi la Tiraspol. „Noi am format şi agenda preliminară. Aceasta include rezolvarea unei serii de probleme, inclusiv deschiderea podului peste Nistru lîngă localitatea Gura Bîcului. E necesar să fie menţinută dinamica negocierilor şi să se treacă la discuţiile pe marginea chestiunilor legate de statutul regiunii”, a subliniat Pirojkov.

Şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, şi-a exprimat speranţa că „poziţia activă a Serbiei şi experienţa bogată a Elveţiei în purtarea negocierilor vor permite să se obţină succese în anul nou”. „Noi trebuie să dezbatem toate chestiunile, inclusiv problemele din aşa-zisul „al treilea coş”, referitoare la statutul regiunii. Este imposibil să rezolvi problema fără să ai o bază, care este statutul Transnistriei”, a opinat Brush.

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, a anunţat disponibilitatea Germaniei de a contribui la soluţionarea conflictului.

„În curînd va fi format noul guvern al Germaniei. Intenţionăm să contribuim la negocieri şi în continuare. Conferinţele care au avut loc în Germania, nu rezolvă problema, dar creează condiţii pentru negocieri, formează atmosfera de încredere. Noi susţinem procesul de negocieri, pentru ca negocierile să se deruleze într-o atmosferă de prietenie”, a spus diplomatul german.

Meyer a accentuat că pentru soluţionarea conflictului este necesară „voinţă politică şi disponibilitatea ambelor părţi”. „Eu am îndoieli mari vizavi de faptul dacă ambele părţi sînt pregătite pentru aceasta”, a declarat diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?