Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

FMI nu impune autorităţilor Republicii Moldova opinia în privinţa TVA în agricultură - vicespeakerul Adrian Candu

14 dec. 2013,, 11:17   Politică
4659 4
Foto: noi.md
Reprezentanţii Coaliţiei de guvernare au dezminţit implicarea FMI în amînarea examinării cotei TVA în agricultură.

Potrivit agenţiei "Infotag", vicepreşedintele parlamentului, democratul Adrian Candu, a comunicat presei că "proiectul a fost amînat "din cauza unor întrebări nesoluţionate, enunţate de membrii Comisiei pentru economie, buget şi finanţe".

"Este vorba despre politica bugetar-fiscală. Din acest motiv a fost luată decizia ca pînă marţi comisia să discute toate subiectele şi să înainteze proiectul pentru examinare în plen", a spus Candu.

Potrivit spuselor sale, decizia de amînare a proiectului "aparţine majorităţii de guvernare şi nu vizează poziţia reprezentanţilor FMI".

De aceeaşi părere este şi preşedintele Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă.

"Am decis că vom discuta şi vom vota proiectul politicii bugetar-fiscale în prima lectură, marţi, în cadrul şedinţei extraordinare. Sînt convins că pînă la finele săptămânii următoare vom găsi o soluţie care va fi pe placul tuturor cetăţenilor ţării", consideră Ioniţă.

Demnitarul este convins că "proiectul a fost amînat din cauza problemelor cu fermierii mici, părerea cărora se schimbă periodic".

"Iniţial aceştia susţineau TVA-ul de 20%, iar apoi şi-au schimbat părerea. O altă problemă sînt întreprinderile prelucrătoare, trebuie să soluţionăm problema politicii fiscale, deoarece aceasta descurajează companiile mari. Dacă o întreprindere mică nu achită TVA-ul şi impozitul pe venit, dar cum te dezvolţi? - începi să achiţi. Prin aceste măsuri dăm de înţeles că le-ar fi mai bine să rămînă mici", a spus liberal-democratul.

Potrivit lui Ioniţă, "politica fiscală", în varianta actuală permite încălcări şi furturi din bugetul de stat".

"Anul trecut, ex-şeful Inspecţiei Fiscale de Stat, Nicolae Vicol, lupta cu jaful şi evaziunea fiscală prin metode proprii. Mulţi erau nemulţumiţi de acest fapt, dar activitatea acestuia a dat rezultate. Am depistat încălcări de 300 mil. lei", a comunicat Ioniţă.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, însă este de părere că "autorităţile fac cum le spune FMI".

"Bugetul pentru anul 2014 va fi unul deficitar. Pentru a acoperi găurile, autorităţile au nevoie de 2,5 mld. lei. De aceea, fac aşa cum le spun donatorii internaţionali, în special, FMI, pentru a obţine această sumă. Donatorii îşi pun condiţiile proprii pentru a oferi aceşti bani, sînt împotriva reducerii cotei TVA în agricultură de la 205 la 8% şi liberalizării pieţei de produse petroliere. Amendamentele prevăd posibilitatea importului de produse petroliere de către fermieri, fără a achita impozitele", a spus socialistul.

Potrivit spuselor lui "vineri a mai apărut o problemă - unii deputaţi din Coaliţia de guvernare Pro-Europeană nu doresc să voteze pentru politica fiscală".

"Nu voi menţiona numele acestora, dar sînt reprezentanţi ai PDM şi PLDM. Sînt nemulţumiţi de situaţia din jurul administrării fiscale şi vamale, deoarece modificările prevăd atribuţii suplimentare pentru Serviciul Vamal cu privire la tot teritoriul ţării, nu doar a terminalelor vamale. Şi noi suntem împotriva acestor măsuri şi am înaintat circa 40 de modificări, dar nici una nu a fost aprobată", a comunicat Dodon.

Liderul PSRM a menţionat că "în astfel de tempouri politica fiscală şi bugetul pentru 2014 nu vor fi adoptate pînă la finele anului curent, deoarece pînă la finele sesiunii actuale au mai rămas doar cîteva şedinţe".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?