X 
Cutremure stiri: 506

Ingrid Tersman: Autorităţile Republicii Moldova trebuie să cîştige încrederea cetăţenilor

11 dec. 2013,, 15:40   Societate
2882 0
Foto: cancelaria.gov.md
Reformarea sistemului administraţiei publice centrale (APC) trebuie să contribuie la consolidarea relaţiei dintre funcţionarul public şi cetăţean, în interesul celui din urmă. Opinia a fost exprimată miercuri de ambasadoarea Suediei la Chişinău, Ingrid Tersman, în cadrul conferinţei de totalizare a proiectului Reforma administraţiei publice centrale, demarată în 2005.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ambasadoarea a menţionat că funcţionarul public trebuie să se afle în interesul cetăţeanului şi nu invers.

„În rezultatul acestor ani de reformă, pot afirma că acum funcţionarul public din Moldova este mai aproape de standardele europene la capitolul transparenţă, eficienţă şi democraţie. Reforma este de lungă durată şi necesită eforturi substanţiale. Prin urmare, pentru definitivarea cu succes a acesteia este nevoie de voinţă politică şi un angajament sustenabil din partea societăţii”, a spus sursa citată.

În opinia ambasadoarei, APC trebuie să-l determine pe funcţionarul public să se rețină cît mai mult timp posibil în cadrul sistemului.

„Pentru aceasta este necesară nu doar majorarea salariului, dar şi oferirea posibilităţilor pentru ca funcţionarul public să progreseze”, a menţionat Ingrid Tersman. Coordonatorul Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Nicola Harrington-Buhay, a apreciat progresele înregistrate de Moldova în procesul de realizare a reformei, precizînd, totodată, că mai există potenţial în acest sens.

„Important este să fie creată o relaţie dinamică între funcţionarul public şi cetăţean. În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere că pentru a crea un sistem public, eficient este nevoie de motivarea funcţionarilor, astfel încît să fie asigurat un echilibru dintre responsabilităţi şi remunerare”, a spus Nicola Harrington-Buhay.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că reforma administraţiei publice este o parte indispensabilă a procesului de modernizare iniţiat de autorităţi.

„Este un proces amplu, al cărui scop final este transformarea calitativă a întregului sistem administrativ al ţării, astfel încît statul Republica Moldova să fie pe deplin în serviciul cetăţenilor săi. Modernizarea şi europenizarea este un deziderat al întregii noastre societăţi, indiferent de oscilaţiile sondajelor de opinie. Spun asta deoarece, ştiu că fiecare dintre noi, atunci cînd i se întîmplă să interacţioneze cu instituţiile statului, îşi doreşte ca şi în Republica Moldova să fie ca şi „acolo”, în Europa. Să fie tratat corect, iar serviciile pe care le solicită să-i fie livrate rapid şi în mod transparent”, a declarat premierul.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, a menţionat că reforma APC aduce Moldova mai aproape de UE.

„Administraţia publică nu trebuie să fie birocratizată, ea trebuie să servească intereselor cetăţenilor, pentru că nu este finanţată de guvern, ci din contribuţiile fiecărui cetăţean în parte. Prin urmare, este necesar ca banii investiţi să ajungă înapoi la cetăţeni prin servicii de calitate”, a spus Tapiola, precizînd că în acest proces o atenţie sporită trebuie acordată managementului finanţelor publice.

Ambasadorul a menţionat că doar în anul 2012, UE a alocat 30 milioane de euro pentru realizarea reformei APC în Moldova, precizînd că investiţiile europene în acest domeniu sînt foarte solide, respectiv, sînt necesare şi rezultate vizibile.

„Funcţionarii publici sînt ochii şi mîinile APC. În consecinţă, de profesionalismul acestora depinde succesul reformei”, a conchis Pirkka Tapiola.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав