X 
Cutremure stiri: 502

Autorităţile Transnistriei afirmă că nu au fost informate pe deplin despre zona de liber schimb RM-UE

11 dec. 2013,, 14:10   Societate
3088 1
Foto: balcanicaucaso.org
Declaraţia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, despre informarea deplină a Transnistriei privind negocierile pentru crearea zonei de liber schimb (DСFTA) Republica Moldova - Uniunea Europeană „denaturează situaţia reală a lucrurilor”. O astfel de opinie a exprimat autoritatea de politică externă a autoproclamatei RMN, comentînd afirmaţiile Nataliei Gherman cu privire la derularea proceselor de integrare europeană în Moldova.

Într-un comentariu al MAE tiraspolean, citat de agenţia „Infotag”, nu se neagă faptul că Gherman „în calitate de negociator principal cu Uniunea Europeană, pe parcursul ultimilor patru ani a invitat în permanentă reprezentanţii administraţiei transnistrene la absolut toate rundele de negocieri cu UE, în special, referitoare la DCFTA”. Dar Tiraspolul aminteşte că „pe lîngă rundele de negocieri, părţile au convocat cu regularitate şedinţe în regim de videoconferinţe, în cadrul cărora s-au rezolvat o serie de probleme de principiu, inclusiv cu privire la propunerile tarifare ale R.Moldova şi UE, termenele perioadelor de tranziţie, dar reprezentanţii Transnistriei nu au primit niciodată invitaţii la aceste evenimente, şi informaţia privind deciziile adoptate în cadrul acestora nu a fost oferită observatorilor independenţi din partea Transnistriei”.

MAE transnistrean este nemulţumit şi de faptul că „numeroasele solicitări ale Transnistriei de oferire a textului complet al acordului privind zona de liber schimb (DCFTA) pentru analiza impactului noului regim comercial asupra economiei RMN de fiecare dată au fost urmate de refuz”.

Autoritatea recunoaşte faptul că la rundele de negocieri „reprezentantul Transnistriei a fost asigurat cu unele materiale, dar care totuşi nu puteau oferi o imagine completă a noului regim comercial”.

Pentru a demonstra faptul că „partea moldovenească i-a informat incorect pe reprezentanţii UE despre volumul informaţiei aflate la dispoziţia părţii transnistrene, MAE al RMN a expediat structurilor corespunzătoare ale UE copiile tuturor materialelor, devenite accesibile pentru observatorul independent din partea Transnistriei”.

„Partea moldovenească a refuzat intenţionat să ofere textul complet al Acordului, încercînd totodată să creeze doar iluzia cooperării în această privinţă, în vederea îndeplinirii cerinţelor UE. În situaţia aceasta, MAE al RMN îşi reiterează poziţia privind disponibilitatea de a discuta chestiunile de cooperare economico-comercială între Transnistria şi Uniunea Europeană în format bilateral”, se afirmă în comentariu.

Autorităţile autoproclamatei RMN aspiră să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi se opun apropierii Republicii Moldova şi a Ucrainei de Uniunea Europeană, considerând că acordurile de asociere şi de liber nu iau în calcul interesele Transnistriei. Iar liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a declarat chiar că „se profită de asocierea moldo-europeană pentru a exercita presiuni, în primul rînd economice, asupra Transnistriei în vederea obţinerii unor cedări politice”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав