X 
Cutremure stiri: 506

România a cerut UE să fie gata pentru a primi 500 – 600 mii gasterbaiteri moldoveni din Rusia

10 dec. 2013,, 12:53   Societate
5620 2
Foto: jurnal.md
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe din România, Radu Podgorean, se așteaptă la o creștere a presiunii asupra R.Moldova din partea Rusiei după ce a parafat Acordul de Asociere cu UE, existînd riscul ca Rusia să se manifeste la fel de activ ca și în cazul Ucrainei, informează Agerpre. Aceste declarații au fost făcute la o dezbatere organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România în parteneriat cu Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit secretarului de stat Radu Podgorean, Republica Moldova nu va avea parte de o "conjunctură foarte ușoară" după ce a parafat Acordul de Asociere cu UE și doar semnarea efectivă a acordului va reprezenta de fapt "finalizarea cu succes a Vilniusului".

Totodată, oficialul MAE a semnalat o "anumită asimetrie" între modul de acțiune al UE și cel al Rusiei în ceea ce privește statele din vecinătatea estică sau cele care aspiră la apropierea de UE, arătînd că, în timp ce Bruxellesul are proiecte de pregătire, impune standarde "extrem de serioase", Moscova " are o strategie diametral opusă: nu pune condiții, pur și simplu integrează".

El a reliefat că mai există o asimetrie între UE și Rusia și în ceea ce privește mecanismul de decizie.

"Dacă Federația Rusă anunță că de astăzi exportul de vin din Republica Moldova se opresc în spațiul Federației Ruse, lucrul acesta se întîmplă instantaneu. În timp ce dacă UE anunță că va deschide piața pentru exporturile de vin din Republica Moldova, lucrul acesta se întîmplă după ce moldovenii poate chiar reușesc să reexporte vin în Federația Rusă. E o anumită asimetrie care trebuie să ne dea gîndit și pentru care UE ar trebui să se gîndească cum poate să o reechilibreze", a afirmat Radu Podgorean.

El a mai spus că "dezbaterea foarte aprinsă din unele state ale UE cu privire la admiterea sau neadmiterea libertății de mișcare pe piața forței de muncă, la fel ca și condiționalitățile prea fluide în ceea ce privește accesul României în spațiul Schengen" le pot crea dubii celor care sînt pe drumul aderării.

"Dacă Rusia va lua măsuri de limitare a accesului cetățenilor moldoveni pe piața muncii din Federația Rusă, atunci cîteva sute de mii de cetățeni — probabil 5-6 sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova nu vor mai avea acces locuri de muncă. Este UE pregătită să răspundă în timp real unei asemenea situații? Sigur că lucrurile acestea sînt lucruri pe care le putem dezbate, UE le poate lua în analiză...", a concluzionat Podgorean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав