Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cînd comuniştii şi „toți ceilalți” se vor apuca de capul primarului general?

9 dec. 2013,, 17:56   Economie
9010 8
Foto: infoprut.ro
Olga MARCENCO

Consilierii municipali l-au acuzat pe primarul general Dorin Chirtoacă şi anturajul lui de utilizarea iraţională a mijloacelor bugetare în călătoriile peste hotare. Potrivit informațiilor obținute de noi, deseori primarul general participă la unele manifestaţii, nefiind inclus în componenţa delegaţiilor oficiale. Astfel, consilierul din partea PCRM Victor Gurău a declarat că „58% din timpul său de lucru, primarul general s-a aflat peste hotare din contul bugetului municipal. Totodată, doar 12% din timpul său de lucru Chirtoacă l-a acordat vizitelor oficiale”.

Consilierul a menţionat că în una dintre ultimele sale vizite la Vilnius, primarul general nu era inclus în lista membrilor delegaţiei oficiale, de aceea „Consiliul ar dori să vadă invitaţia oficială, precum şi să ştie suma şi sursa de finanţare a vizitei primarului”. Dorin Chirtoacă a dat asigurări că s-a aflat la Vilnius la invitaţia oficială a Comitetului regiunilor UE.

Zbor la clasa I

S-a stabilit că Dorin Chirtoacă a sosit la summitul de la Vilnius separat de delegaţia oficială, cu avionul preşedintelui României, Traian Băsescu. La Chişinău s-a întors cu acelaşi avion. De aceea edilul afirmă că bugetul municipal nu a avut de suferit. Recent, primarul general a mai reuşit să plece şi în România, unde nu doar a sărbătorit Ziua Naţională pe întîi decembrie, dar şi a botezat-o pe nepoata preşedintelui român.

Acuzaţiile de vizite neoficiale l-au amuzat pe primarul general. El chiar a glumit că nu are nevoie să-şi achite călătoriile peste hotare, declarînd pentru un post de radio că s-a întîlnit cu reprezentanţii delegaţiei oficiale moldoveneşti pe holul hotelului la Vilnius.

„Ei au spus că au avionul lor şi, respectiv, erau foarte mîndri de acest lucru. Zic: „Păi, ŞI NOI avem avionul nostru”. Mă refer la avionul cu care am venit cu preşedintele României. Şi am adăugat: „Sînt sigur că, într-o bună zi, cu toţii, veţi veni şi dumneavoastră în avionul NOSTRU”. La care domnul Lupu a spus: „Păi, eu nu cred”. Zic: „Cu siguranţă, şi dumneavoastră, şi dumneavoastră – toată lumea. Şi nu este exclus şi comuniştii să cadă pe coadă”, cum se spune la noi.”

Funcţionarii municipali cheltuie peste jumătate de milion de lei pentru călătoriile peste hotare. Oficial

Potrivit documentelor, cheltuielile directe pentru călătoriile funcţionarilor municipali (de la 1 iulie 2012 pînă pe 23 septembrie 2013) au constituit peste 691,6 mii de lei. Acestea nu includ mijloacele utilizate de direcţiile municipale din fondurile extrabugetare.

Primarul general a lipsit doar 82 de zile sau aproape trei luni. Domnul Gurău a exagerat cînd a anunţat că 58% din timpul său de lucru primarul se află în călătorii. Însă dacă la aceste 82 de zile adăugăm vizitele neoficiale ale primarului general, atunci, în total, Dorin Chirtoacă nu s-a aflat în ţară 30% din timpul său de lucru. Totodată, el a efectuat peste 20 de călătorii din bani municipali. Geografia este diversă, însă cel mai des edilul a vizitat Bruxelles-ul şi România, după care urmează Turcia, China, Spania, Franţa, Elveţia, SUA etc.

În fruntea topului deplasărilor de serviciu se află şi directorul Direcţiei relaţii externe, cooperare regională şi integrare europeană a Primăriei, Gabriela Ciumac. Ea aproape şi-a ajuns din urmă şeful – 15 călătorii. Însă vizitele ei diferă după durată (de exemplu, în China funcţionara a stat 20 de zile). De asemenea, ea a vizitat Tunisul, Turcia, China, America, Polonia, Elveţia, Spania etc. În total, Gabriela Ciumac s-a aflat peste hotare 108 zile lucrătoare sau 3,5 luni.

De menţionat că, potrivit documentelor, funcţionara a vizitat diverse forumuri şi expoziţii de atragere a investiţiilor. Dacă ţinem cont de aceste călătorii de durată, atunci Chişinăul trebuie să fie invadat de proiecte străine. Însă Gabriela Ciumac s-a remarcat la Primărie nu atît prin cooperarea eficientă în domeniul investiţiilor, cît prin propunerile ei unioniste, de care ţine cont primarul general. Astfel, ea i-a îndemnat pe studenţii moldoveni să înveţe în România. Anume la iniţiativa ei, pe 9 mai, în Piaţa Marii Adunări Naționale din Chişinău va fi marcată Ziua Europei.

Consilierii locali menţionează că problema călătoriilor peste hotare constă nu atît în cheltuirea mijloacelor bugetare, cît în faptul cum sînt acestea legate de priorităţile strategice ale dezvoltării capitalei. „E clar că sînt deplasări peste hotare necesare pentru dezvoltarea strategică a oraşului, dar de ce să pleci acolo unde îţi doreşte inima? Această problemă este mai dureroasă anume în perioada de criză”. Însă dacă ne bazăm pe documente, atunci cea mai mare parte din bani a fost cheltuită pentru acoperirea cheltuielilor de participare a funcţionarilor de la Chişinău la diverse manifestaţii legate de zilele oraşelor, în special, în România, precum şi la sărbătorile naţionale ale acestei ţări.

Totodată, Primăria nu are o direcţie specială ce s-ar ocupa de dezvoltarea economică a capitalei sau de atragerea investiţiilor. Atunci cu ce proiecte participă funcţionarii de la Chişinău la forumurile şi expoziţiile internaţionale şi există oare un ghid investiţional al Chişinăului? În ce scop sînt efectuate toate aceste călătorii nu este clar. Deşi trebuie de menţionat că timp de şapte ani de aflare la cîrma capitalei, primarul general a preluat cîte ceva din experienţa ţărilor europene. De exemplu, introducerea meselor de tip bufet în instituţiile de învăţămînt, precum şi amenajarea străzii pietonale, care, pînă în prezent, în pofida promisiunilor lui Dorin Chirtoacă de a o da în exploatare în toamna aceasta, nu a fost finalizată.

De menţionat că după durata călătoriilor funcţionarii locali i-au întrecut chiar şi pe deputaţi. Astfel, anul trecut, liderul la numărul de călătorii peste hotare – membrul Comisiei parlamentare pentru politică externă Valeriu Ghileţchi – s-a aflat în vizite oficiale şi de serviciu peste două luni. Acesta este urmat de vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, şeful comisiei pentru politică externă, Igor Corman, precum şi Stela Jantuan şi Ana Guţu. Iar fostul spicher Marian Lupu s-a pomenit la coada trenului. El s-a aflat peste hotare mai puţin decît colegii săi – doar 38 de zile.

Ce-i drept, deputaţii au cheltuit mai multe mijloace din bugetul de stat. Deplasările peste hotare ale deputaţilor şi angajaţilor aparatului parlamentului în 2012 au costat 2,8 milioane de lei. La fel ca şi în anul 2011, legislatorii au mers mai des în Franţa, Germania şi Rusia, precum şi la Bruxelles.

Cîte ceva despre fondul de rezervă

În general, funcţionarii municipali au utilizat mijloacele prevăzute pentru cooperarea regională şi integrarea europeană. De asemenea, au fost cheltuiţi şi bani din fondurile extrabugetare, unde sînt acumulate mijloace din acordarea serviciilor de către autorităţile locale. Însă unele călătorii au fost achitate din fondul de rezervă al capitalei. Asta în timp ce în ţările europene fondurile de rezervă sînt destinate, în primul rînd, pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale.

În Moldova banii „pentru zile negre” uneori sînt utilizaţi contrar destinaţiei. De exemplu, experţii independenţi au menţionat în repetate rînduri că o parte din aceste mijloace sînt cheltuite pentru călătoriile peste hotare. De vină este particularitatea fondului de rezervă autohton, mijloacele căruia pot fi utilizate pentru un spectru larg de scopuri, în lipsa unor criterii clare de utilizare a acestora, inclusiv pînă la organizarea sărbătorilor. Totodată, experţii spun că, uneori, Primăria, emite decizii despre alocarea mijloacelor formal, fără a fi discutate la şedinţele Consiliului Municipal. Iar ulterior, le conferă un caracter legal, prin modificările la buget.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?