Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Investiţiile efectuate de BERD în sectorul energetic al Republicii Moldova au atins cifra de 100 de milioane de euro

7 dec. 2013,, 11:00   Economie
4222 0
Foto: contact.az
Investiţiile efectuate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în proiectele legate de eficienţa energetică şi energia regenerabilă în Republica Moldova au atins cifra de 100 milioane de euro.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează un comunicat de presă al BERD, această cifră va fi anunţată vineri, în cadrul ceremoniei de acordare a premiilor Moldova Eco-Energetică. Premiile sînt acordate pentru cele mai bune iniţiative implementate în sectorul energetic al Republicii Moldova.

Şeful interimar al reprezentanţei BERD în Republica Moldova, Octavian Costaş, susţine că "dependenţa de importurile de energie este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Moldova în prezent".

"A ajuta Republica Moldova să soluţioneze această problemă prin intermediul investiţiilor în sursele energetice de alternativă şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, atît în sectorul corporativ, cît şi cel rezidenţial, este esenţa strategiei implementate de BERD în Moldova", a spus Octavian Costaş.

Potrivit BERD, pînă în prezent circa 100 de companii private au primit finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prin intermediul băncilor comerciale partenere în cadrul proiectului MoSEFF I şi II (Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova). Din cele circa 40 de milioane de euro acordate de BERD pentru proiectele de eficienţă energetică, 25 de milioane de euro au fost acordate sectorului corporativ.

În acelaşi timp, circa 100 de întreprinderi mici şi mijlocii au beneficiat de servicii de consultanţă în vederea economisirii energiei în cadrul unui proiect implementat de BERD cu sprijinul Guvernului Suediei.

25% dintre proiectele semnate de BERD în 2013 au fost în domeniul energetic. Potrivit estimărilor BERD, pe lîngă efectul pozitiv asupra activităţilor economice ale companiilor şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă, implementarea proiectelor în sectorul energetic va contribui la reducerea anuală a emisiilor de bioxid de carbon cu 95 de mii de tone.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?