Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ex-judecător la CEDO: Judecătorii moldoveni iau decizii conform principiului ”şi lupul sătul, şi oaia întreagă”

3 dec. 2013,, 15:16   Societate
4220 0
Foto: procuratura.md
Ex-judecătorul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova, Stanislav Pavlovschi, consideră că "judecătorii moldoveni pronunţă verdicte conform principiului "şi lupul sătul, şi oaia întreagă".

Comentînd pentru agenţia "Infotag" studiul efectuat de experţi europeni şi prezentat recent, potrivit căruia din cei 240 de demnitari acuzaţi de corupţie în Republica Moldova în decursul ultimilor trei ani nici unul nu a fost pedepsit cu închisoarea, Pavlovschi consideră că "judecătorilor pur şi simplu le este frică".

"De regulă, procurorii nu respectă legea atunci cînd colectează dovezi în dosarele aflate pe rol" şi judecătorului nu-i rămîne altceva decît să achite inculpatul", a spus expertul.

Totodată, Pavlovschi a amintit că achitarea înseamnă mari neplăceri atît pentru procuror, cît şi pentru judecătorii care au sancţionat arestul, interceptările telefonice, percheziţiile. Conform legii, după pronunţarea sentinţei de achitare, persoana achitată are dreptul să solicite despăgubiri.

"În această situaţie judecătorii, împotriva legii, iau decizii pentru ca şi lupii să fie sătui, şi oile întregi. Judecătorii nu condamnă figuranţii în cazurile penale de corupţie la sentinţe reale de ispăşire a pedepsei pentru ca aceştia să fie parţial mulţumiţi. Astfel de "pedepse simbolice" lipsesc inculpatul de dreptul de a solicita despăgubiri de pe urma acţiunilor organelor de drept. Pe de altă parte, judecătorii nu pot pronunţa şi o sentinţă reală, deoarece dovezile prezentate de procuror au fost obţinute cu grave încălcări ale legii", a spus Pavlovschi, atrăgînd atenţia asupra faptului că această situaţie este influenţată şi de activitatea CEDO, care examinează demersurile cetăţenilor Republicii Moldova cu privire la încălcarea drepturilor acestora la o judecată imparţială, garantată de convenţie.

"CEDO lent, dar îşi îndeplineşte obligaţiunile de asigurare a respectării drepturilor omului şi la o judecată imparţială. Iar judecătorii cărora le este frică din cauza deciziilor ilegale ştiu acest lucru ca nimeni altul", a spus Pavlovschi.

Potrivit lui, situaţia va fi soluţionată doar în cazul în care judecătorii din Republica Moldova vor examina cazurile imparţial şi vor asigura respectarea principiilor unui proces echitabil şi a legalităţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?