X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Expert: Refuzul Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu UE este o lovitură mortală asupra Parteneriatului Estic

2 dec. 2013,, 15:42   Societate
5163 0
Foto: tribuna.md
Șansele de integrare europeană a Republicii Moldova devin ambigue în condițiile în care Ucraina a refuzat să semneze Acordul de asociere cu UE. Opinia aparține analistului politic Bogdan Țîrdea și a fost exprimată pentru NOI.md în contextul declarației făcute recent de premierul Iurie Leancă, care a recunoscut că renunţarea Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu UE va afecta situația din regiune.

„Moldova și Ucraina erau văzute la pachet, ca state ale Parteneriatului Estic care au avansat mult în calea integrării europene și care ulterior ar fi avut șansa de a deveni țări candidate la UE. Prin renunțarea Ucrainei la Acordul de asociere cu UE s-a dat o lovitură mortală asupra Parteneriatului Estic. Armenia a ales o altă direcție – Uniunea Vamală. Belarusul este deja acolo, iar Ucraina a anunțat că se retrage. În acest context există o mare posibilitate de prăbușire a acestui parteneriat, un spațiu în care Uniunea Europeană își face aliați. Sigur că există riscuri și pentru Republica Moldova, a cărei șanse de integrare devin ambigue”, a subliniat analistul.

Expertul a precizat că decizia Ucrainei are și un efect descurajator asupra Moldovei. Potrivit lui, în momentul în care Parteneriatul Estic nu va mai fi funcțional, Uniunea Europeană își va retrage fondurile alocate pentru diverse proiecte de dezvoltare.

Amintim că în cadrul unei conferințe de totalizare susținute la Vilnius, premierul Iurie Leancă a recunoscut că refuzul Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu UE va avea repercusiuni asupra situației din întreaga regiune. Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE pe 29 noiembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?