X 
Cutremure stiri: 502

Expert: Reintegrarea Moldovei poate avea loc fără participarea autorităţilor

29 noi. 2013,, 09:00   Societate
3917 0
Foto: balcanicaucaso.org
Rusia dorea prin intermediul Transnistriei să aibă acces direct la negocierile dintre Chişinău şi Bruxelles, să afle toată informaţia de natură strategică, de natură tactic. De această părere este Nicolai Afanas, magistru în ştiinţe politice, şeful catedrei Relaţii Internaţionale la Institutul de Stat de relaţii Internaţionale. Afanas a fost întrebat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, cum explică reproşurile unor oficiali ai Federaţiei Ruse care au imputat Chişinăului că nu admit Tiraspolul la negocierile cu UE.

“De aici vine supărarea, fiindcă Transnistria ar fi fost „ochii” şi „urechile” Moscovei la aceste negocieri - varianta minimă – şi varianta maximă ar fi fost dacă ar mai fi avut şi capacitatea de influenţare a acordului final ar fi fost maximum pentru diplomaţia moscovită. Transnistria ar veni cumva ca un actor ce reprezintă, prin patentă, Moscova la negocierile dintre Chişinău şi Bruxelles.”, a spus Nicolai Afanas.

Întrebat despre beneficiile pentru Transnistria în cazul identificării de facto cu RM în relaţiile cu UE Nicolai Afanas a spus: „Acordul comercial asimetric pe care îl avea Republica Moldova cel puţin pentru cinci ani ar fi o oportunitatea enormă pentru economia din regiunea transnistreană pentru a duce la creşterea economică din această regiune, aceasta ar fi un plus enorm. Doi, dacă am reuşi în 2014 să obţinem regim fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, toţi cei care deţin un paşaport moldovenesc în această regiune ar putea circula foarte liber în spaţiul Schengen şi asta ar fi o oportunitate iarăşi pentru cetăţenii şi pentru regiune”. Cît privește riscurile Transnistriei, Afanas a spus : Un risc ar fi că includerea în pachetul care ne este oferit de UE ar apropia Transnistria de Republica Moldova şi ar avea loc un gen de reintegrare chiar fără participarea autorităţilor, ceea ce presupune cumva pierderea de sub control a acestei regiuni din partea autorităţilor de la Tiraspol, lucru care la moment nu este dorit deloc.”
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав