Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Expert: Provocările în Moldova vor continua

26 noi. 2013,, 16:05   Politică
4518 1
Foto: arena.md
Deocamdată este puțin probabil să fie schimbat cursul european al Republicii Moldova, din cauza unor conflicte dintre PLDM și PD. Asta deoarece guvernarea astfel se va autofalimenta și nu va avea cu ce ieși în fața electoratului în 2014. Această opinie a fost exprimată de analistul politic Vasile Croitoru, solicitat de NOI.md să comenteze îndemnul liderului PL, Mihai Ghimpu, față de Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat de a înceta lupta interpartinică, transmite NOI.md.

„Dacă va eșua direcția europeană, guvernarea se autofalimentează și nu va avea cu ce ieși în fața electoratului. Pentru ei asta este singura cale de supraviețuire în lupta politică din Republica Moldova. Dacă vorbim că aceasta putere sa ajungă la parafare, este important să se ajungă la semnare și este important să ratifice ceea ce a spus ca scop. Caci dacă se schimbă guvernarea, în zadar se parafează și se semnează. Dacă cele trei etape vor fi prinse de actuala guvernare, șansele sînt mari se la depășim pe toate trei”, a spus Croitoru.

Totodată, expertul este de părerea că în pofida circumstanțelor, Republica Moldova va fi supusă în continuare diferitelor provocări.

“La momentul de față Moldova se află în situația cînd iese din sfera de influență a Federației Ruse și asta presupune intrarea în sfera de influență a UE. Lucrul acesta, desigur, creează anumite reacții sau acțiuni din partea Federației Ruse. Ele sînt materializate prin diferite provocări în interiorul Republicii Moldova și anume provocarea minoriților naționale, provocarea subiecților autonomi precum Găgăuzia, provocarea separatismului în zona transnistreană. Provocări în Moldova vor fi, căci așa sîntem ca țară”, a spus expertul.

Totuși expertul susține că mizarea UE pe Moldova va fi destul de puternică în cadrul Parteneriatului Estic. Asta deoarece două țări din acest parteneriat au încetat negocierile privind procesul de semnare a acordului se asociere, iar acum miza este pe Moldova.

„Ca sa nu iasă falimentar acest proiect, ei vor miza ca aici lucrurile să meargă foarte consecvent în direcția UE”, a opinat expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?