X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Dungaciu: Vilniusul nu va da Moldovei nicio garanţie de integrare europeană

26 noi. 2013,, 11:55   Societate
5284 8
Foto: moldnews.md
“Nu trebuie să intrăm într-o zonă de fatalitate, toţi am avut de suferit în momentul în care am luat o decizie, dar diferenţa dintre cei care s-au integrat şi cei care nu s-au integrat este că cei care s-au integrat au luat o decizie”. Opinia aparține directorului Institutului de Ştiinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, și a fost exprimată fiind întrebat despre eventualele presiuni în etapa parcursului european al Republicii Moldova. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Dungaciu a spus: ”E incorect că statele din fostul lagăr socialist care au intrat în UE nu au avut presiuni din spaţiul estic. Sigur că au avut. Şi-au pierdut pieţele, şi-au schimbat radical vectorul economic. România exporta în fosta URSS aproape totul – de la resurse pînă la mobilă… Dar acesta a fost un sacrificiu asumat, avînd conştiinţa că acea populaţie nu-şi poate gîndi viitorul în alt spaţiu decît în spaţiul euro-atlantic”.

Analistul consideră că Uniunea Europeană ar trebui să reacţioneze cu mai puţină intransigenţă privind unele reforme demarate în țară.

“Republica Moldova este perdantă a acestei politici de bloc. Dacă Republica Moldova ar fi mers pe pachete cel puţin mai mici sau dacă pe state relativ individuale, pe cazuri particulare (sigur că se spune că UE nu se extinde decît pe pachete. Ei, nu e chiar adevărat: Croaţia iată că face parte dintr-un pachet, dar s-a smuls singură din pachetul Balcanilor de Vest), deci dacă s-ar fi acţionat altminteri, iar senzaţia mea este că de aici înainte această discuţie trebuie făcută, probabil că Republica Moldova ar fi avut şansa să i se sugereze că legăturile cu Estul trebuie nu neapărat tăiate, dar oricum puse în paranteze, limitate şi recalibrate – şi în economie, şi în modul de gîndire politică – în aşa fel încît Republica Moldova să devină cu adevărat eligibilă pentru UE. În acest moment Parteneriatul Estic nu este un asemenea instrument, nu va fi un asemenea instrument şi Vilniusul nu va da nicio garanţie de integrare europeană, din păcate”, a spus expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?