X 
Cutremure stiri: 502

Care este principalul motiv pentru schimbarea cursului politicii externe a Ucrainei?

24 noi. 2013,, 09:54   Externe
10835 9
Foto: polemika.com.ua
Principalul motiv pentru schimbarea cursului politicii externe a conducerii Ucrainei – presiunea din partea Moscovei, care a crescut odată cu apropierea termenului-limită pentru adoptarea deciziei cu privire la asocierea Ucrainei cu UE. Este opinia exprimată de Arkadii Dubnov – expert CSI, editorialist la ziarul "Moscow News".

Expertul a reamintit că cîteva zile în urmă a apărut informația despre zeci de cetățeni ucraineni care au fost coborîți de grănicerii ruși din trenurile ce se îndreaptau spre Federația Rusă. Arkadii Dubnov a spus că grănicerii invocau tot felul de inexactități minore în documente – fotografii slab vizibile, ștampile aplicate incorect etc. De remarcat, spune Dubnov, că pretențiile au fost înaintate față de acele documente, cu care anterior mulți ucraineni în mod repetat au traversat liber frontiera ucraineano-rusă. Expertul a calificat acțiunile grănicerilor drept o pregătire evidentă pentru neplăcerile, care ar fi apărut dacă la Vilnius ar fi fost semnat acordul cu UE. Atunci Moscova ar fi pus în aplicare întregul arsenal de mijloace, care ar fi putut genera dacă nu o revoltă în Ucraina, apoi grave tensiuni în estul țării, care este fieful politic al lui Viktor Ianukovici, a declarat Arkadii Dubnov.

Expertul a subliniat că Timoșenko este un pericol pentru Ianukovici, dar acest risc poate fi evaluat. Ucraina a avut deja o astfel de luptă politică. Iar proporțiile pericolului din partea Federației Ruse pot fi evaluate cu greu. De exemplu, poate fi blocat și robinetul de gaz, a sugerat editorialistul.

Trebuie remarcat faptul că, înainte de decizia Kievului de a suspenda procesul de integrare europeană, au fost sonorizate o mulțime de previziuni cu privire la faptul că președintele ucrainean Viktor Ianukovici nu se va încumeta să meargă la o confruntare dură cu șeful statului rus. Unul dintre analiștii politici care au prezis acest rezultat a fost directorul Institutului țărilor CSI, Konstantin Zatulin. El a spus că în ajunul evenimentului a prezis, că acordul dintre Ucraina și Uniunea Europeană nu va fi semnat, iar Iulia Timoșenko nu va fi eliberată din închisoare. Toate acestea, fără îndoială, din cauza abisului care se deschidea în fața lui Viktor Ianukovici, din punct de vedere economic și politic, consideră analistul. Cum nu ai evalua acest acord, el aduce prejudicii și guvernului actual, și poporului ucrainean și președintelui Ucrainei personal, a adaugat Zatulin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав